Skip to main content

ΕΚΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει έως και 1,3 εκατ. εργαζόμενους στην Ευρωζώνη

Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενεργό εργατικό δυναμικό της Ευρωζώνης κατά έως και 1,3 εκατ.εργαζόμενους, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Οι πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν άλμα 0,2% έως 0,8% μεσοπρόθεσμα, ανέφερε η ΕΚΤ σε δελτίο της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για από 0,3 έως 1,3 εκατ. εργαζόμενους.

«Η αύξηση της προσφοράς εργασίας που προκύπτει από την εισροή Ουκρανών προσφύγων θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς τη στενότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης», σχολίασε ο Βάσκο Μποτέλιο. «Εάν μπορέσουν να βρουν θέσεις εργασίας χωρίς μια μακρά διαδικασία ενσωμάτωσης, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά να ανταποκριθεί στην τρέχουσα έντονη ζήτηση για εργατικό δυναμικό και να αντιμετωπίσει τις επιδεινούμενες ελλείψεις δεξιοτήτων», πρόσθεσε. 

Η έκθεση της ΕΚΤ υποθέτει ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα είναι σε θέση να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας πιο γρήγορα από τα προηγούμενα κύματα προσφύγων από τη Συρία λόγω της μεγαλύτερης πολιτιστικής εγγύτητας της χώρας και της ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους βοηθήσει.  Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας γύρω από τη μελλοντική πορεία του πολέμου καθιστούν δυσκολότερη την ακριβή εκτίμηση και ποσοτικοποίηση του ενδεχόμενου αντίκτυπου.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες ως συνέπεθα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο προκάλεσαν μόνιμες ζημιές στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί μόλις 2,8% φέτος. Η περιοχή αντιμετώπιζε ήδη έναν ταχέως γηρασμένο πληθυσμό που έχει περιοερίσει τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας. Η ανεπαρκής προσφορά εργασίας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις εταιρείες, καθώς το 27% των επιχειρήσεων αναφέρει την εργασία ως βασικό παράγοντα που περιορίζει την παραγωγή σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από Bloomberg