Skip to main content

Δυσκολεύει την εξίσωση του προϋπολογισμού η ακρίβεια

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Στις αρχές Ιουλίου θα είναι διαθέσιμες σε περισσότερους από 2,5 εκατ. δικαιούχους οδηγούς οι ανανεωμένες κάρτες καυσίμων, ενώ οι ανακοινώσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της ενίσχυσης αναμένονται ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στο ότι η περαιτέρω στήριξη για την αντιμετώπιση των τιμών της βενζίνης που «καλπάζει» θα γίνει και πάλι με το fuel pass. Το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει αποκλειστεί, καθώς κρίνεται ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν μέτρα από τα οποία θα ωφεληθεί το σύνολο των Ελλήνων ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά και το σύνολο των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα.

Όσον αφορά δε τις προϋποθέσεις ανανέωσης της κάρτας καυσίμου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και ταυτόχρονα αύξησης του ποσού, ωστόσο οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν μερικές ημέρες ακόμη ώστε να είναι διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ενώ σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Μάιο, η κυβέρνηση θα περιμένει να έχει πλήρη και πιο σαφή εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων που εξάγονται το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα (Ιούνιος).

Το τελικό δημοσιονομικό κόστος της ανανεωμένης κάρτας καυσίμων θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένο, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα είναι άλλος ένας μαραθώνιος με συνεχείς ανατροπές μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαΐου έδειξαν νέα σημαντική υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, τα αναλυτικά στοιχεία που θα γίνουν διαθέσιμα σε περίπου 10 ημέρες θα αποτυπώσουν τις πηγές αυτής της υπέρβασης. Σε γενικές γραμμές, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος είναι οι δύο «κωδικοί» που υπεραποδίδουν. Ωστόσο, πριν δεσμευτεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο η συνεχιζόμενη ακρίβεια, αλλά και η αύξηση του κόστους του χρήματος θα οδηγήσουν τελικώς σε ανακοπή της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά και της πορείας μείωσης της ανεργίας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα. Προφανώς το μέτωπο της ακρίβειας έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ φαίνεται ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Μόλις χθες αποτυπώθηκε ένας από τους χειρότερους -ιστορικά- συνδυασμούς στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο (έπεσε στο 1,04), αλλά και στη διεθνή τιμή του πετρελαίου (125 δολάρια το βαρέλι), κάτι που σημαίνει νέες ανατιμήσεις στα επόμενα 24ωρα και ενώ η αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ/λίτρο. Ενώ όμως η ακρίβεια πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν χθες πάνω από το 4,6%.

Στοχευμένα μέτρα

 

Αυτό σημαίνει ότι τα «μηνύματα» που θα σταλούν στις αγορές από το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, για να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η κυβερνητική δέσμευση για διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό ήταν άλλωστε και το «μήνυμα» που έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λίντνερ στάθηκε στην ανάγκη τα μέτρα στήριξης -τα οποία ουσιαστικά χαρακτήρισε ως «εθνική υπόθεση»- να είναι απολύτως στοχευμένα, ώστε να μη λειτουργούν ως μηχανισμός «αναζωπύρωσης» των πληθωριστικών πιέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας θα ανάψει το πράσινο φως για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή περίοδο, κάτι που θα γίνει τον Αύγουστο.