Skip to main content

ΣΕΒ: Δ. Παπαλεξόπουλος και Ευθ. Βιδάλης στο «τιμόνι» για μία ακόμη διετία – Νέα μέλη στο δ.σ.

Την εμπιστοσύνη τους στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και στον Ευθύμιο Ο. Βιδάλη ανανέωσαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, επανεκλέγοντάς τους στις θέσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, αντίστοιχα, για την προσεχή διετία (2022-2024).

Παράλληλα στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που ξεκίνησε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με φυσική παρουσία, εξελέγησαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέο Γενικό Συμβούλιο, με εκπροσώπηση από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα μέλη που εισέρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εισέρχονται ως νέα μέλη: η κ. Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η κα. Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η κα. Ασημίνα Τζίκα, της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ.

Αλλαγές και στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Αλλαγές επέρχονται και στη σύνθεση του 90μελούς Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, το οποίο ανανεώνεται σημαντικά, με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από 7 εταιρίες τεχνολογίας/start-ups, ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών, ενώ με 15 εκπροσώπους ενδυναμώνεται η συμμετοχή επιχειρήσεων από την περιφέρεια. 

Απολογισμός πεπραγμένων και δράσεων

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ εκλήθησαν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2021, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2021), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2022. 

Τον απολογισμό πεπραγμένων και δράσεων για το έτος 2021 έκαναν ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος O. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ενώ η συγκεκριμένη ενότητα έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τους ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ευθύμιος Ο. Βιδάλης: Δουλειά του ΣΕΒ η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και αυξανόμενου πληθωρισμού, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. «Αντιλαμβανόμαστε τόσο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων της κρίσης, όσο και την ανάγκη προσαρμογής στη διπλή πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της πράσινης μετάβασης» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύουμε πως η βελτίωση της κοινής μας προοπτικής περνάει μέσα από περισσότερη καινοτομία, καλύτερα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τον διαρκή ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την προσαρμογή στις επιταγές της πράσινης μετάβασης»

Παράλληλα, όπως τόνισε, «θέτουμε τις βάσεις για την ουσιαστική διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, ως απαραίτητο συστατικό του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης».

Ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε στη δύναμη που προσφέρουν στον ΣΕΒ οι Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, όπως μεταξύ των άλλων, για Εργασιακά Θέματα και για το Ανθρώπινο Δυναμικό, για Φορολογικά Θέματα, την Καινοτομία, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (μέσω του ΒΙΑΝ), τη Ψηφιακή Πολιτική, την Εταιρική Διακυβέρνηση και τη Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη που στελεχώνονται από κορυφαία στελέχη της αγοράς, ενώ προανήγγειλε και την πλήρη ενεργοποίηση της Επιτροπής ESG του Συνδέσμου.

Αλέξανδρος Χατζόπουλος: Ο ΣΕΒ αναπτύσσεται

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος έκανε τον απολογισμό του έργου του Συνδέσμου για τη χρονιά που πέρασε, που όπως τόνισε, ήταν για τον ΣΕΒ ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική.  Όπως επισήμανε, ο ΣΕΒ αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής και σήμερα εκπροσωπεί τις πιο σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις της χώρας. Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ, την τελευταία διετία, αύξησε τα μέλη του με την προσθήκη 170 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (το 70% των μελών του ανήκουν στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας), αλλά και από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχή προσαρμογή της βάσης μελών του Συνδέσμου στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας.  Ειδική αναφορά έκανε στη συνεισφορά του ΣΕΒ στη διαμόρφωση ενός όλο και πιο φιλικού ρυθμιστικού πλαισίου για το επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και στις δράσεις του Συνδέσμου για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στην πορεία για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβασή τους, στην καλή εταιρική διακυβέρνηση και στον εξωστρεφή τους προσανατολισμό.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Έμφαση στο τρίπτυχο κλίμα, ενέργεια, ανταγωνιστικότητα

Εστιάζοντας στα πεπραγμένα της διετίας ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΕΒ αναδεικνύεται σήμερα πιο δυνατός, πιο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος, τεκμηριωμένος, διεκδικητικός, και ουσιαστικός συνομιλητής της Πολιτείας, μέσα από την εθελοντική προσφορά των μελών του. Παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου για την επόμενη χρονική περίοδο, σημειώνοντας την ανάγκη της διαχείρισης κρίσης αλλά και της προετοιμασίας του μέλλοντος, με δράσεις όπως είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού και των επενδύσεων, και η προώθηση μεταρρυθμίσεων (δημόσια διοίκηση, αδειοδότηση, δικαιοσύνη, κλπ.).

Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο κλίμα, ενέργεια, ανταγωνιστικότητα (ειδικά της βιομηχανίας) για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, στην οικονομία της γνώσης μέσω της καινοτομίας και ψηφιοποίησης, και της διασύνδεσης επιχειρηματικότητας/’έρευνας με τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι ο ΣΕΒ έχει υπογράψει 7 συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ακόμη αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κατάρτισης, και επανακατάρτισης (Upskilling/Reskilling) σε σύγχρονες τεχνικές και στις οριζόντιες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από πρακτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σκιαγράφησε τέλος το ρόλο και τη συνεισφορά της επιχειρηματικότητας, όπως συνοψίζεται στο σύγχρονο όραμά του: «Στον  ΣΕΒ, πιστεύουμε βαθιά στην ικανότητα της χώρας να αναπτύσσεται βιώσιμα και να δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικά θετικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η κατάκτηση αυτού του οράματος προϋποθέτει – από όλους μας – αλλαγές και τομές: να αναπτύξουμε και να παράξουμε σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες με καινοτόμο πνεύμα και ανατρεπτικές ιδέες. Να ανοιχτούμε πέρα από τα σύνορά μας. Να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στη γνώση και στις δεξιότητες, σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Να δουλέψουμε μαζί με την πολιτεία και τους φορείς της κοινωνίας. Να βάλουμε στο DNA της οικονομίας μας τη βιωσιμότητα, το δυναμισμό, τη συνεχή εξέλιξη.  Αυτό το όραμα φιλοδοξεί να υπηρετεί ο ΣΕΒ».