Skip to main content

ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά το selloff στα ομόλογα

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», όπως ανέφεραν πηγές της τράπεζας στη Ναυτεμπορική. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ανησυχεί ιδιαίτερα τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. 

Τα spread μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο υπερχρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το ελληνικό ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7% για να κλείσει τελικά κοντά στο 4,6%. Σήμερα η απόδοση υποχωρεί ελαφρώς στο 4,47%. 

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Δύο μήνες αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών. Η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αξιοποιηθούν «νέα μέσα» για τη στήριξη των χωρών του Νότου, ώστε να μην ξεφύγει σε επικίνδυνα επίπεδα το κόστος δανεισμού τους. Χθες και η Ίζαμπελ Σνάμπελ τόνισε πως θα απλωθεί δίχτυ ασφαλείας για την περιφέρεια της Ευρωζώνης.  

Οι αγορές υποδέχθηκαν με υψηλές προσδοκίες παρέμβασης την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης. Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0475 ανά δολάριο. «Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο Βαλεντίν Μαρίνοβ της Credit Agricole. «Η ισοτιμία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα», πρόσθεσε. 

Ράλι ανακούφισης έχουμε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Δείτε περισσότερα εδώ. 

naftemporiki.gr