Skip to main content

Tesla: Γιατί σχεδιάζει split της μετοχής της σε αναλογία 3 προς 1

Η Tesla σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση, στην ετήσια συνεδρίασή της, για να προχωρήσει σε νέο split της μετοχής της, σε αναλογία 3 προς 1. Η γενική συνέλευση των μετόχων της θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί νέο split για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται τα οφέλη των μετοχών τους, τα οποία «μπορεί να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων». Ανέφερε επίσης ότι οι μικροεπενδυτές «έχουν εκφράσει υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος να επενδύσουν στη μετοχή μας» και ότι μια διάσπαση θα έκανε τις μετοχές «πιο προσβάσιμες» σε αυτούς τους επενδυτές.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που η μετοχή της Tesla δέχεται πίεση εν μέσω μιας ευρύτερης ύφεσης στην αγορά. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πραγματοποιείται ξεπούλημα στις τεχνολογικές μετοχές  εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και αστάθειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Η πτώση των μετοχών της Tesla οφείλεται επίσης στον ιδρυτής της και διευθύνοντα σύμβουλό της, Έλον Μασκ, ο οποίος επιδιώκει την εξαγορά του Twitter. 

Την τελευταία φορά που η εταιρεία πραγματοποίησε split της μετχοής της ήταν τον Αύγουστο του 2020. Τότε το split της μετοχής τροφοδότησε ανάκαμψη 13% στη μετοχή της Tesla την επόμενη μέρα και ένα ράλι 81% στις τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσπαση. Αντίθετα, τα νέα για νέο split  έφεραν ένα μέτριο κέρδος 1% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές. 

Τα split των μετοχών δεν αλλάζουν την υποκείμενη ιδιοκτησιακή θέση των επενδυτών μιας εταιρείας, αφήνοντας μικρό αντίκτυπο στην εγγενή αξία των μετοχών. Όπως η Tesla, πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάνουν την ιδιοκτησία πιο ελκυστική για τους μικρούς επενδυτές, αν και επενδυτικές εταιρείες όπως η Robinhood επιτρέπουν την ιδιοκτησία μερικών μετοχών, ξεπερνώντας ορισμένα από τα μειονεκτήματα της υψηλής τιμής της μετοχής.

naftemporiki.gr