Skip to main content

Wall Street: 700 μονάδες χάνει ο Dow, ενώ ο πληθωρισμός επιμένει

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάιο σε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο, εντείνοντας τις ανησυχιες των επενδυτών για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό.

Ο S&P 500 υποχώρησε 2,5%. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 729 μονάδες ή 2,3%, χάνοντας μάλιστα 700 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε περίπου 3%. Οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, αφήνοντας και τους τρεις δείκτες σε τροχιά για να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες.

Οι απώλειες του πρωινού ήταν ευρείας βάσης, με και τους 11 τομείς του S&P 500 στο κόκκινο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 8,6% τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, περισσότερο από το 8,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal. Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και τα lockdown που σχετίζονται με τη στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid, συνέβαλαν σε υψηλότερες τιμές.

Η υψηλότερη ένδειξη του πληθωρισμού εισήγαγε ανανεωμένη αστάθεια στις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εκτιμήσουν πόσο πιο επιθετική μπορεί να χρειαστεί να είναι η Federal Reserve για να θέσει ανώτατο όριο στις πιέσεις των τιμών. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα και να το επαναλάβουν τον Ιούλιο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η νομισματική σύσφιξη για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μειώσει απότομα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και έχει επισημάνει τον κίνδυνο ύφεσης σε πολλές χώρες.

naftemporiki.gr