Skip to main content

Κοντά στη ζώνη κινδύνου τα ομόλογα: Στο 4,4% η απόδοση του 10ετούς, στα ύψη το spread

Σφυροκόπημα για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 4,41% και έχει πλέον ξεπεράσει το επίπεδο του 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε το PEPP.

Το spread αγγίζει τις 290 μονάδες βάσης και είναι σε υψηλά 26 μηνών.

Το υψηλότερο επιτόκιο των ελληνικών κρατικών τίτλων αντανακλά το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο από το 193,3% το 2021 αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022 και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η επίπτωση από την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας αποτυπώνεται ήδη έντονα στο «φρένο» των ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα και το κόστος περνάει άμεσα στο ταμείο.

Κατά 25 μονάδες θα αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στο Άμστερνταμ την Πέμπτη. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής μας τον Ιούλιο. Αναμένουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ξανά τον Σεπτέμβριο. Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης επιτοκίου θα εξαρτηθεί από τις ενημερωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Πάντως η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για «αρκετό διάστημα».

 Η ίδια απέδωσε την εκτίναξη του πληθωρισμού, πέρα από κάθε πρόβλεψη, στην μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στο σημείο αυτό η κυρία Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Η ΕΚΤ επανέλαβε την ειδική πρόβλεψη που έχει κάνει για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη επενδυτική βαθμίδα.

Το ξεπούλημα στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, συσσωρεύοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταστήσει σαφέστερο πώς σχεδιάζει να διατηρήσει συγκρατημένα το αποκλίνον κόστος δανεισμού.

Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των ομολόγων τους στη Γερμανία διευρύνθηκε για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Η κίνηση έρχεται σε ένα σημείο που υπεύθυνοι στρατηγικής είχαν προηγουμένως επισημάνει ως «επικίνδυνη ζώνη» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.