Skip to main content

Στον χορό του ακριβού δανεισμού η χώρα – Πόσο «καίνε» τα υψηλά επιτόκια, πώς θα στηρίξει η ΕΚΤ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]  

Στον χορό των υψηλών επιτοκίων «χορεύει» και επίσημα πλέον η χώρα, καθώς μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όλος ο ευρωπαϊκός Νότος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέστη νέα ισχυρή πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο τερματισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP ανέβασε την απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στο 4,12%. Η πίεση έγινε αισθητή σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, με το ιταλικό ομόλογο να σκαρφαλώνει στο 3,69%, το πορτογαλικό στο 2,65% και το ισπανικό στο 2,61%.

Το υψηλότερο επιτόκιο των ελληνικών κρατικών τίτλων αντανακλά το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο από το 193,3% το 2021 αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022 και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η επίπτωση από την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας αποτυπώνεται ήδη έντονα στο «φρένο» των ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα και το κόστος περνάει άμεσα στο ταμείο.

Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα αύξησης του κονδυλίου για τους τόκους, καθώς το μέσο επιτόκιο των λήξεων ομολόγων που υπάρχουν στον «ορίζοντα» ανέρχεται περίπου στο 4,5%. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς ειδικά τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις στα ομόλογα του Νότου είναι πολύ έντονες και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πού θα σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων.

Η Ελλάδα σήμερα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα ύψους περίπου 83 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί όταν λήγουν, ενώ από φέτος ξεκίνησε και η αποπληρωμή των διμερών δανείων ύψους 52,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) το 2010. Το υπόλοιπο τμήμα του χρέους, περίπου 295,302 δισ. ευρώ, προέρχεται από δάνεια, εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ προέρχονται από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα 5 δισ. 

 

Το… παρήγορο νέο της χθεσινής ημέρας ήταν η ιδιαίτερη αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στους ελληνικούς τίτλους, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο του προγράμματος επανατοποθετήσεων των ομολόγων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP να γίνουν και περισσότερες αγορές ελληνικών τίτλων και τοποθετήσεις που μπορούν να υπερβαίνουν σε χρονικό ορίζοντα το 2024. Τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χθες ήταν ότι στο πλαίσιο επανατοποθετήσεων, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους περίπου 5 δισ. ευρώ στην περίοδο μέχρι το 2024. Τώρα, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο και περισσότερες αγορές να γίνουν, και η περίοδος των τοποθετήσεων να πάει και πέραν του 2024.