Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα θα καταρρεύσουν, προειδοποιουν ειδικοί

Το TerraUSD ήταν μόνο η αρχή. Χιλιάδες ψηφιακά νομισματα χωρίς ισχυρές βάσεις θα καταρρεύσουν πιθανότατα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα σπάει μία «φούσκα» που θα ξυπνήσει μνήμες από την εποχή εκείνης του dot.com (1999 -2000). Η δραματική αυτή προειδοποίηση έρχεται από ειδικούς και παίχτες της αγοράς των κρυπτονομισμάτων που μίλησαν στο CNBC για την επόμενη ημέρα των αναταράξεων που προκάλεσε το Terra. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κυκλοφορία περισσότερα από 19.000 (!) κρυπτονομίσματα και δεκάδες πλατφόρμες blockchain. Μία πλατφόρμα blockchain, όπως το Ethereum, είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία χτίζονται κάθε ένα από τα κρυπτονομίσματα. 

Η πρόσφατη κατάρρευση του stablecoin TerraUSD και του συνδεόμενου κρυπτονομίσματος Luna έχει στρέψει τους προβολείς σε χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα που δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ισχυρές βάσεις με συνέπεια να τίθεται το ερώτημα εάν μπορούν να επιβιώσουν. 

«Κάτι που συνειδητοποιήσαμε την τελευταία εβδομάδα με το ζήτημα του Terra είναι πως υπάρχουν ουσιαστικά υπερβολικά πολλές πλατφόρμες blockchain και υπερβολικά πολλά κρυπτονομίσματα» λέει στο CNBC ο Bertrand Perez, CEO της Web3 Foundation. «Όπως συνέβη και με το Διαδίκτυο, όπου στα πρώτα χρόνια είχαμε υπερβολικά πολλές dotcom επιχειρήσεις με αρκετές εξ αυτών να είναι άνευ αντικειμένου και χωρίς αξία, θα οδηγηθούμε τελικά σε ξεκαθάρισμα του τοπίου» προσθέτει. Υπάρχουν ψηφιακά νομίσματα άνευ αξίας και υπάρχουν και πολύ σημαντικά. 

Από την πλευρά του ο Brad Garlinghouse, CEO της εταιρείας blockchain πληρωμών Ripple, τονίζει ότι δεκάδες κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον, αλλά και και πολλά θα εξαφανιστούν. «Νομίζω το ερώτημα είναι εάν χρειαζόμαστε ή όχι 19.000 νέα νομίσματα σήμερα. Στον fiat κόσμο υπάρχουν περί τα 180 νομίσματα» εξηγεί.

Την περασμένη εδβομάδα ο Scott Minerd, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheim, είχε επίσης χτυπήσει το καμπανάκι, λέγοντας πως τα περισσότερα crypto είναι «σκουπίδια», αλλά ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ether θα επιβιώσουν. 

Να σημειωθεί ότι το Bitcoin έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η τιμή του είχε σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων. Ανάλογες πιέσεις έχουν δεχθεί πολλά ακόμη από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα της αγοράς. 

naftemporiki.gr