Skip to main content

Και η Κροατία στο “κλαμπ” του ευρώ, αλλά δεν «γλυτώνει» τις μεταρρυθμίσεις

Η ένταξη  της Κροατίας στην Ευρωζώνη, θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά ο τουριστικός κλάδος ήδη χαίρεται, γιατί θα τονωθεί ο τουρισμός σε δύσκολους καιρούς. «να πέσει ο δείκτης χρέους» προεδοποιεί η ΕΚΤ.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για να ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ. Την είδηση ανακοίνωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας. «Η Έκθεση Σύγκλισης σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο, τόσο για την Κροατία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» τόνισε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Διαχρονικός στόχος 

«Για την Κροατία» συμπλήρωσε, «αυτή είναι μια υπενθύμιση του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μια χώρα που τη δεκαετία του 90 βίωνε τη φρίκη του πολέμου. Καλωσορίσαμε την Κροατία στην Ένωση το 2013 και σήμερα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Κροατία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ενιαίο μας νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2023». Από του χρόνου λοιπόν όσοι κάνουν τουρισμό στη χώρα δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, το κούνα. Αυτό θα δώσει ισχυρή ώθηση στον τουρισμό στη χώρα και ο κλάδος έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες, ιδίως αυτήν την περίοδο με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται ότι η μετάβαση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα αυξήσει το κόστος ζωής, όπως έγινε και πριν από 20 χρόνια, όταν μπήκε το ευρώ στη ζωή των πολιτών άλλων χωρών.

Πάντως διαχρονικά η Κροατία προετοιμάστηκε με συνέπεια για να επιτύχει αυτόν τον δύσκολο στόχο. Η τελευταία ένταξη στη ζώνη του ευρώ ήταν την 1η Ιανουαρίου του 2015 με τη Λιθουανία ως 19ο μέλος της. Η Κροατία θα είναι το εικοστό μέλος. Σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Δανίας μπορούν να γίνουν μέλη μετά από συγκεκριμένη αυστηρή διαδικασία και είναι πολλές χώρες που ακολουθούν αυτόν τον στόχο με προσήλωση, ανάμεσά τους η Σουηδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Σολτς: Μια καλή ημέρα για την Κροατία

Η Κροατία με τα 4 εκ. κατοίκων της έκοψε πρώτη το νήμα και θα ενταχθεί στην κοινότητα των πάνω από 340 εκ. Ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν ήδη το ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2023. Έκδηλη ήταν η χαρά του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς στη χθεσινή συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Όπως είπε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη τύπου «νοιάστηκα για το θέμα και ασχολήθηκα όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, υπό αυτήν την έννοια είναι μια καλή ημέρα για την Κροατία». Και ο Κροάτης πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος με την εξέλιξη. «Στο μεταξύ, αναμένουμε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι επίσης θετική και ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες, η Κροατία θα λάβει την τελική απόφαση για πλήρη ένταξη στην ευρωζώνη μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο θα εκπληρώσουμε έναν από τους δύο στρατηγικούς στόχους της βαθύτερης ενσωμάτωσης της Κροατίας στην ΕΕ. Ο δεύτερος είναι να μπει στον χώρο Σένγκεν, όπου επίσης έχουμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια».

Προειδοποίηση της ΕΚΤ

Ταυτόχρονα ωστόσο, υπάρχει και μια προειδοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι για να εξασφαλιστούν υγιή δημοσιονομικά και να πέσει ο δείκτης χρέους μακροπρόθεσμα η Κροατία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής τόνωσης».