Skip to main content

Νέο σκάνδαλο για τη Deutsche Bank: Έφοδος στα γραφεία της για greenwashing

Έφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank και της μονάδας της διαχείρισης ενεργητικού DWS στη Φραγκφούρτη πραγματοποίησαν αστυνομικοί για έλεγχο στο πλαίσιο έρευνας για καταγγελίες greenwashing. 

Εκπρόσωποι των Deutsche Bank και DWS υπογράμμισαν ότι συνεργάζονται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ, όπου έχει επίσης ανοίξει σχετική έρευνα. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν νομικό πονοκέφαλο στον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Σέβινγκ. 

Στο άκουσμα της είδησης οι μετοχές της DWS υποχώρησαν έως και 4,6% ενώ της Deutsche Bank κατέγραψαν πτώση έως και 2,3%. Αν και η DWS είναι εισηγμένη, η Deutsche Bank ελέγχει μερίδιο περίπου 80% σε αυτήν. 

Όλα άρχισαν όταν η πρώην διευθύντρια βιωσιμότητας της DWS, Ντέζιρε Φίξλερ, παραδέχθηκε δημοσίως πως υπό διαχείριση ενεργητικό δισεκατομμυρίων δολαρίων που χαρακτηριζόταν ως “ESG integrated”στην πραγματικότητα δεν ενσωμάτωνε κανόνες ουσιαστικούς κανόνες βιωσιμότητας, δηλαδή δεν μεταφραζόταν σε πραγματική δράση. Ο χαρακτηρισμός αυτός ήταν κατά συνέπεια παραπλανητικός. H πρακτική αυτή ονομάζεται «greenwashing». 

Έκτοτε η DWS σταμάτησε να χρησιμοποιεί την ετικέτα ESG integrated. Τον Ιανουάριο άνοιξε έρευνε από τις εισαγγελικές αρχές της Φραγκφούρτης επί των λεγομένων Φίξλερ και βρέθηκαν ενδείξεις πως όντως οι παράγοντες ESG διαδραμάτιζαν εξαιρετικά μικρό ρόλο στις επενδύσεις της DWS. Τον Μάρτιο η Φίξλερ απολύθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο να αναφέρει σε εσωτερικό υπόμνημά του στους εργαζομένους πως αιτία της απόφασης ήταν η αδυναμία προόδου του τμήματος της Φίξλερ. Εκείνη κατέφυγε στη Δικαιοσύνη μηνύοντας την Deutsche Bank για άδικη και καταχρηστική απόλυση, αλλά έχασε την υπόθεση. 

Να σημειωθεί οτι η νέα έφοδος έρχεται περίπου έναν μήνα αφότου αστυνομικοί είχαν εισέλθει και πάλι στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος. 

naftemporiki.gr