Skip to main content

Συνάντηση Μπάιντεν με Πάουελ εν μέσω ανησυχιών για την εκτίναξη του πληθωρισμού

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για πρώτη φορά μετά την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στη θέση του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, γεγονός που υπογραμμίζει την ανησυχία του προέδρου των ΗΠΑ για τον υψηλό πληθωρισμό και την απειλή που συνιστά για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Μπάιντεν και Πάουελ θα συναντηθούν την Τρίτη καθώς η Fed και η διοίκηση Μπάιντεν προσπαθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία.

Ο Μπάιντεν επέλεξε να ξαναδιορίσει τον Πάουελ για μια νέα τετραετία ως επικεφαλής της Fed πέρυσι, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να επιλέξει έναν Δημοκρατικό για τη θέση και όχι έναν Ρεπουμπλικανό που ανέβηκε στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η δεύτερη θητεία του Πάουελ επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία στις 13 Μαΐου, με ισχυρή δικομματική υποστήριξη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η κορυφαία προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου στην οικονομία: η αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε μια οικονομία που αφήνει πίσω της την οικονομική ανάκαμψη για εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

Αν και δεν συνηθίζεται για έναν πρόεδρο που έχει μπροστά τους εκλογική αναμέτρηση, ο Μπάιντεν υποστηρίζει τη στροφή της Fed προς αυστηρότερη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας πόσο προβληματικές γίνονται οι υψηλές τιμές τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη για το Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς, σημειώνουν οι Financial Times.

Παρόλο που η Fed είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ πραγματοποιούν περιοδικά τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές συναντήσεις με τους προέδρους της κεντρικής τράπεζας.

Η συνάντηση με τον Πάουελ θα δώσει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να αποδείξει ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί την κύρια προτεραιότητά του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι επιπλήττουν τον χειρισμό του στην οικονομία λόγω των αυξανόμενων τιμών, παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Το βάρος του υψηλού πληθωρισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος της βενζίνης και των τροφίμων, θα γίνει ακόμη πιο εμφανές κατά τη διάρκεια των διακοπών για την Ημέρα Μνήμης, ένα από τα Σαββατοκύριακα του έτους που σημειώνεται μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση.

naftemporiki.gr