Skip to main content

Τουρκία: Ανάπτυξη 7,3% το πρώτο τρίμηνο- Πού οφείλεται

Με υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ανάπτυξη οδήγησαν η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην Τουρκία ο πληθωρισμός καλπάζει και τον Απρίλιο πλησίασε το 70%, έχοντας επιδράσει στην κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα η λίρα αντιμετωπίζει αστάθεια.

Ειδικότερα, το τουρικό ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 7,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση του 7,2% σε έρευνα του Bloomberg. Επίσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέτρηση που ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση του 1,3% σε άλλη έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 19,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε μια ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του 2021.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 16,8% την ίδια περίοδο, καθώς οι Τούρκοι κατασκευαστές έλαβαν ώθηση από την αδύναμη λίρα και την ισχυρή ανάκαμψη σε βασικές αγορές.

Το μέγεθος του ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται στα 794 δισ. δολάρια.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ βγαίνοντας από την πανδημία πέρυσι και συνέχισε να επεκτείνεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών της G20. Όμως η αστάθεια των τιμών και του τουρκικού νομίσματος διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg