Skip to main content

Γερμανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού και νέο ρεκόρ 8,7%

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, προσθέτοντας επείγουσα ανάγκη στην έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα μέτρα τόνωσης της εποχής της κρίσης, αφού οι αριθμοί από την Ισπανία ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Με γνώμονα το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου εκτινάχθηκαν κατά 8,7% από πέρυσι τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο 8,1%.

Η έκθεση έρχεται μόλις 10 ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου αξιωματούχοι πρόκειται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και να επιβεβαιώσουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επικαλεστεί ακόμη και την ιδέα μιας αύξησης κατά μισή μονάδα, αντί για το τέταρτο της μονάδας που υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση καθώς τα νοικοκυριά πιέζονται περαιτέρω. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε νωρίτερα τη Δευτέρα την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών «ύψιστη προτεραιότητα», ενώ τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

«Ο πληθωρισμός είναι ένας τεράστιος οικονομικός κίνδυνος», είπε ο Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Πρέπει να το πολεμήσουμε ώστε να μην προκληθεί οικονομική κρίση και να επικρατήσει μια σπείρα στην οποία ο πληθωρισμός τρέφεται από μόνος του».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, ανησυχώντας ότι η πεισματικά υψηλή αύξηση των τιμών κινδυνεύει να παγιωθεί και να μειώσει την κατανάλωση σε μια εποχή που η βιομηχανία υποφέρει από παρατεταμένα σημεία συμφόρησης και αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr