Skip to main content

ΕΕ-Εμπάργκο πετρελαίου: Επιβεβαιώνεται η «εξαίρεση» που ευνοεί τον Ορμπάν

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba , ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Όπως ήδη γράφει η Ν, αυτό γίνεται προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ουγγαρίας ώστε να μην ασκήσει βέτο στην αυριανή σύνοδο κορυφής.  Ο Ορμπαν δικαιολογεί τις απειλές του λόγω της  υψηλής εξάρτησής της χώρας από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και το υψηλό κόστος της μετάβασης σε άλλους προμηθευτές.

Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με το θέμα, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

H Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα (Δευτέρα) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ