Skip to main content

Ισπανο-ιταλικό μοντέλο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

ΜΠΟΡΕΊ η κυβέρνηση να μην εφάρμοσε το…. «ισπανικό μοντέλο» στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προσανατολίζεται όμως να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας (και της Ιταλίας) για την εξοικονόμηση ενέργειας, ρυθμίζοντας σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για ψύξη και θέρμανση τον θερμοστάτη των κλιματιστικών στα δημόσια κτήρια. Το μέτρο αυτό θα περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ολιστικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και το οποίο προανήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εκτιμάται, το σχέδιο θα πλαισιώνει με μέτρα αμέσου δράσεως τα πιο μακρόπνοα προγράμματα εξοικονόμησης που βρίσκονται ήδη «στα σκαριά» και θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Την ύπαρξη σχεδίου για «κόφτη» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λέγοντας: «Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αν ορίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς, πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο Δημόσιο
θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», παραπέμποντας σε υποχρεωτικότητα της πρωτοβουλίας μόνο για τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι για το καλοκαίρι θα ζητηθεί η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τον χειμώνα θα προβλέπεται να μην ανεβαίνει πάνω από τους 19 βαθμούς.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το πώς μπορεί να αξιοποιήσει το «εγχειρίδιο» μέτρων άμεσης δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπει το RepowerEU, τα οποία -κατά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας- μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση 5% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, δηλαδή 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, και αντίστοιχη μείωση 5% στην κατανάλωση βενζίνης, με την ενεργοποίηση των μέτρων που αφορούν τις μεταφορές.

Μεταξύ των «συμπεριφορικών» αυτών μέτρων περιλαμβάνονται η οδήγηση με μειωμένη ταχύτητα, η αυξημένη χρήση ποδηλάτου και η μικροκινητικότητα στις πόλεις, η καθιέρωση ημερών χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση της θερμοκρασίας στους λέβητες θέρμανσης, η απενεργοποίηση της θέρμανσης σε κλειστά δωμάτια κ.λπ.

Προγράμματα εξοικονόμησης
Το «βαρύ πυροβολικό» για εξοικονόμηση ενέργειας, πάντως, είναι τα προγράμματα που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το «Εξοικονομώ 2021» για αναβάθμιση πρώτων κατοικιών, καθώς από τις 20 Μαΐου έχει ξεκινήσει η υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις.

Από τις αρχές του έτους «τρέχει» και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του
2023. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,087 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ενώ τα έσοδα από τη διάθεση της ενέργειας στο δίκτυο θα είναι αφορολόγητα.