Skip to main content

Παγκόσμια οικονομία: Πώς τα σενάρια τρόμου γίνονται… σκληρή πραγματικότητα

Της Νατάσας Στασινού
 [email protected] 

Τα σύννεφα πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πυκνώνουν και οι δραματικές προειδοποιήσεις από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών πληθαίνουν. Εν μέσω σφοδρής ενεργειακής, αλλά και επισιτιστικής κρίσης, τι μας λένε; Ότι οι εκτιμήσεις που έως πριν από κάποιους μήνες συγκέντρωναν ελάχιστες πιθανότητες και παρουσιάζονταν ως «σενάρια τρόμου» εξελίσσονται σιγά – σιγά σε μία πραγματικότητα πολλαπλών προκλήσεων. Στασιμοπληθωρισμός, παγκόσμια ύφεση, κρίση χρέους είναι λέξεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στις δηλώσεις ειδικών. 

Το πιο πρόσφατο καμπανάκι ήρθε από τον Ντέιβιντ Μάλπας, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Καθώς κοιτάμε το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι δύσκολο να δούμε αυτή τη στιγμή πώς θα αποφύγουμε μία ύφεση», τόνισε σε συνέδριο στις ΗΠΑ ο κ. Μάλπας, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση. «Η ιδέα του διπλασιασμού των ενεργειακών τιμών είναι από μόνη της ικανή να πυροδοτήσει μάι ύφεση» πρόσθεσε. 

Τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οκονομίας κατά μισή μονάδα στο 3,2%. Και από ό,τι γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις του Μάλπας θα ακολουθήσει πιθανότατα και νέα υποβάθμιση. 

Ο επικεφαλής της Τράπεζας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές της Ευρώπης, αφού όπως είπε πολλές χώρες της ηπείρου εξακολουθούν να είναι υπερβολικά εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τόνισε δε πως αν η Ρωσία κόψει τις ροές του φυσικού αερίου, θα προκληθεί «ουσιαστική επιβράδυνση» στην περιοχή. Όπως είπε οι υψηλές τιμές ενέργειας φαίνεται ήδη να λειτουργούν ως μεγάλο βαρίδι στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. 

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού πολλές από αυτές είναι απολύτως εξαρτημένες και από τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων βασικών ειδών διατροφής, των οποίων οι τιμές επίσης επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι. Η επισιτιστική κρίση είναι εδώ και καίει τους εισαγωγείς και τους φτωχότερους του πλανήτη. 

Οι επισημάνσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχονται στον απόηχο εξίσου δραματικών προειδοποιήσεων από το ΔΝΤ και το ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων στα δημόσια χρέη. Οδεύει όπως φαίνεται ολοταχώς σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και δεν αποκλείεται αυτή να είναι 50 μονάδων βάσης. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο αυξήσεις έως τα τέλη του έτους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Συνεχώς διογκούμενα είναι και τα βάρη των χρεών για τον ιδιωτικό τομέα. Υπό τις συνθήκες αυτές το Ταμείο φοβάται μία νέα κρίση χρέους.