Skip to main content

Υψηλότερα τα επαγγελματικά μισθώματα

Της Τέτης Ηγουμενίδη,
 [email protected]

Αύξηση 8,6% σημειώθηκε στα ενοίκια των ποιοτικών γραφειακών χώρων το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρσι (25 ευρώ έναντι 23 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα) στοιχείο που συνοδεύεται με μεγαλύτερη κινητικότητα στις μισθώσεις.

Βάσει της τακτικής αποτύπωσης στοιχείων της εταιρείας συμβούλων Cushman & Wakefield Proprius η πλειονότητα των νέων ενοικιάσεων γραφείων προέρχονταν από τον δημόσιο τομέα, τις εταιρείες συμβούλων και τον τεχνολογικό τομέα. Η περιοχή του εμπορικού -επιχειρηματικού κέντρου της πρωτεύουσας και η Βορειοανατολική Αθήνα είναι οι πιο ελκυστικές αγορές ενώ το μέγεθος των συναλλαγών έχει αυξηθεί με τη μέση συμφωνία να είναι πλέον για εμβαδόν 750 τ.μ. από 600 τ.μ. που ήταν το 2021.

Μισθώθηκαν 35.000 τ.μ. γραφείων, μέγεθος κατά 55% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πέρσι το πρώτο τρίμηνο, κάτι που αποδίδεται στις προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος γενικότερα. Το ποσοστό κενών γραφειακών χώρων συνολικά εκτιμάται στο 10,8% από 13,2% πέρσι.

Όπως σημειώνεται από τα στελέχη της Cushman & Wakefield Proprius η υψηλή η ζήτηση για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους παραμένει και με δεδομένο τον αριθμό των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και των ολοκληρωμένων συμφωνιών, εκτιμάται ότι η θετική πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Τονίζεται, ωστόσο, ο κίνδυνος να ανατραπεί η προαναφερόμενή εικόνα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειές της στη διεθνή οικονομία και επισημαίνεται: «Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του αυξημένου πληθωρισμού και του κόστους κατασκευής. Επιπλέον, οι ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα εργοτάξια ενδέχεται να αναβάλουν την ολοκλήρωση έργων στον τομέα των γραφείων». 

Τιμές μίσθωσης  

Στο κέντρο της Αθήνας η τιμή μίσθωσης για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος στα 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα (αύξηση 8,6% σε σχέση με πέρσι) στη Λ. Κηφισίας, Αττική Οδό και Μεσογείων επίσης 25 ευρώ με αύξηση 13,6%, στην Εθνική Οδό 16 ευρώ (αύξηση 6,6%) στις Λ. Συγγρού και Βουλιαγμένης 20 ευρώ (αύξηση 11,1%) και στον Πειραιά 18 ευρώ (αύξηση 5,8%).

Η μέση απόδοση στους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους σημείωσε μικρή υποχώρηση στο 6,58% από 6,9%. 

Υπό κατασκευή βρίσκονται συνολικά 123.893 τ.μ. γραφείων με επιπλέον προοπτική για την ανάπτυξη ακόμα 202.950 τ.μ., τα περισσότερα στις Συγγρού, Βουλιαγμένης και στο κέντρο της Αθήνας. 

Αναφορικά με τα καταστήματα λιανικής και σύμφωνα πάντα με την καταγραφή που κάνει η προαναφερόμενη συμβουλευτική περί τα ακίνητα εταιρεία, στις πρώτης προβολής αγορές παρατηρείται επίσης αύξηση των ενοικίων. Ειδικότερα στην Ερμού τα μισθώματα το πρώτο τρίμηνο φέτος διαμορφώθηκαν σε 270 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα (από 250 ευρώ) στο Κολωνάκι 95 ευρώ από 90, στη Γλυφάδα 130 ευρώ από 125. Στο ίδιο επίπεδο παρέμειναν τα μισθώματα στην Κηφισιά (110 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα) στον Πειραιά 75 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στην Τσιμισκή, 125 ευρώ.