Skip to main content

Αυστραλία: Αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 12 χρόνια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της, σε μία κίνηση, που έχει ως στόχο να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,35% – στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Νοέμβριο του 2010. Ο Φίλιπ Λόου, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, τόνισε πως είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει να αποσύρει μέρος της «άνευ προηγουμένου νομισματικής στήριξης» που αποφασίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. 

«Η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ο πληθωρισμός ανεβαίνει ταχύτερα και σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενισχύεται ο ρυθμός αύξησης των μισθών. Με αυτά ως δεδομένα είναι κατάλληλο να αρχίσουμε τη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής». 

Η επιτοκιακή αύξηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, που προέβλεπαν αύξηση 15 μονάδων βάσης, στο 0,25%, σύμφωνα με το poll του Reuters.

Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έχει σκαρφαλώσει στο 5,1%, τα υψηλότερα επι΄πεδα από το 2001 και υψηλότερα των προσδοκιών για αύξηση 4,6%.

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη η Fed των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το δικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ συνολικά έως το τέλος του έτους η αγορά «βλέπει» αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης. 

naftemporiki.gr