Skip to main content

Το Λονδίνο θέλει να γίνει κέντρο κρυπτονομισμάτων

Το Bitstamp ξεκίνησε την πρώτη του προσπάθεια για τη δημιουργία κεντρικών γραφείων στο Λονδίνο το 2013. Το νεοσύστατο σλοβενικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αναζητούσε μια νέα βάση για την παγκόσμια επέκτασή του και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο της Ευρώπης ανέπτυξε τη φήμη του ως κόμβου για επενδύσεις στη χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια έγκαιρη σχέση με την Financial Conduct Authority της Βρετανίας, μια από τις πιο σεβαστές ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο. Η εταιρεία σκέφτηκε ότι η ρύθμιση της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων ήταν αναπόφευκτη και ήθελε να ξεπεράσει τους αντιπάλους της.

Όμως το σχέδιο κόπηκε απότομα. Η FCA είπε ότι δεν είχε καμία εντολή να επιβλέπει την κρυπτογράφηση και μόλις δύο χρόνια αργότερα το ανταλλακτήριο μετακόμισε στο Λουξεμβούργο, όπου παραμένει. Η εντύπωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν δεκτικό στον ταχέως αναδυόμενο κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ενισχύθηκε το 2019 όταν η ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε τα παράγωγα κρυπτογράφησης για τους ιδιώτες επενδυτές, προειδοποιώντας ότι η εμπορία τους ήταν «παρόμοια με τον τζόγο».

Το 2021, αφού εξελίχθηκε σε ένα από τα 15 κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο σε όγκο, το Bitstamp προσπάθησε ξανά, όταν η FCA ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εγγραφής για εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Και πάλι, η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής.

Ο Τζούλιαν Σόγιερ, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου, λέει ότι η Βρετανία χρειάζεται «έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πού θέλουμε να επενδύσουμε τα χρήματά μας και τους πόρους μας». . . Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μας».

Αυτή η έκκληση, που είχε απήχηση σε πολλούς στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, βρήκε ένα δεκτικό κοινό στην κορυφή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο να εκθέτει τις φιλοδοξίες του μετά το Brexit να κάνει τη χώρα «το καλύτερο μέρος στον κόσμο» να ξεκινήσουν και να κλιμακώσουν εταιρείες κρυπτογράφησης.

Σε μια εκδήλωση στο Guildhall του Λονδίνου, ο Τζον Γκλεν, υπουργός Οικονομικών, απηύθυνε έκκληση στις υπεράκτιες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των οικονομικών να έρθουν στο Λονδίνο. «Αν υπάρχει ένα μήνυμα με το οποίο θέλω να φύγετε από εδώ σήμερα, αυτό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό για επιχειρήσεις — ανοιχτό για επιχειρήσεις κρυπτογράφησης».

Η ομιλία του – η οποία ήταν σύντομη σε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο – σηματοδότησε την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελβετία. Όλοι προσπαθούν να πείσουν τις ταχέως κινούμενες μηχανές παραγωγής χρήματος της βιομηχανίας κρυπτογράφησης – ανταλλακτήρια, παρόχους υποδομών και διαχειριστές κεφαλαίων – να εγκατασταθούν στις δικαιοδοσίες τους. Είναι ένας αγώνας που έχει ενταθεί από τότε που οι παγκόσμιες αρχές συνειδητοποίησαν την έκταση των ροών κεφαλαίων που διοχετεύονται σε τεχνολογίες που σχετίζονται με κρυπτογράφηση που θα μπορούσαν να φέρουν φθηνότερες, γρήγορες συναλλαγές για τους καταναλωτές και να αναζωογονήσουν τις βαθιά ενσωματωμένες σχέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα των κρυπτογράφησης και του blockchain αυξήθηκαν σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με την KPMG, την εταιρεία συμβούλων. Αλλά ο κλάδος φέρνει μαζί του μερικά προβλήματα, από ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως κερδοσκοπικά εμπορικά προϊόντα που πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές. Αυτό πιθανώς θέτει την προσέγγιση της κυβέρνησης σε αντίθεση με την FCA.

Υστερεί έναντι των αντιπάλων

Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το πόσο διαδεδομένη θα γίνει η χρήση της κρυπτογράφησης και η χρήση της στις κύριες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, ωστόσο η Βρετανία αισθάνεται την ανάγκη να δράσει. Η σημασία του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών — ο οποίος συνέβαλε 165 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της Βρετανίας το 2020, το 8,6% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας — το εξηγεί.

Ωστόσο, στα μάτια πολλών Βρετανών πολιτικών, η χώρα υστερεί ήδη πίσω από άλλες στον αγώνα δρόμου για την προσέλκυση κρυπτονομισμάτων. Η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, προσπάθησε να κερδίσει την πίστη των εταιρειών που διέφυγαν από την παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης στην αγορά κρυπτονομισμάτων πέρυσι, προσφέροντας ένα ρυθμιστικό καθεστώς προσαρμοσμένο στη βιομηχανία αντί να το στηρίζει στους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς κανόνες.

Το FCA είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για πολλές εταιρείες κρυπτογράφησης. Το κακό συναίσθημα κορυφώθηκε τον Μάρτιο σχετικά με το μητρώο που δημιούργησε η FCA για εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που αναλαμβάνουν δραστηριότητα περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης – σε αυτό το Bitstamp δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Οι ρυθμιστικές αρχές αποδέχονται ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν εντάσσονται εύκολα στους παραδοσιακούς κανόνες τραπεζών και αγορών που καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από μετοχές έως ομόλογα, παράγωγα και δάνεια.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα τον Μάρτιο παρέχοντας οδηγίες στις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με τις προσπάθειές τους να κυβερνήσουν την κρυπτογράφηση στις ΗΠΑ. Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν προσαρμόσει τα ρυθμιστικά τους καθεστώτα, ενώ το Ντουμπάι κέρδισε επαίνους στον κλάδο αφού δημιούργησε την κατά παραγγελία Ρυθμιστική Αρχή Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων.