Skip to main content

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τη Μ. Παρασκευή από τη Standard and Poor’s φέρνοντας την Ελλάδα μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα, η Αθήνα προχωρά στην επανέκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027 προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει ανάγκες για έκτακτα μέτρα στήριξης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE and J.P. Morgan.  

Υπενθυμίζεται ότι στις Απριλίου 2020 η χώρα μας είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας από το οποίο είχε αντλήσει 2 δις. ευρώ με επιτόκιο 2,05%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είναι στο 2,4%.

Η νέα έξοδος στις αγορές είναι η δεύτερη κατά  σειρά το 2022. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών, κινούνται συνεχώς ανοδικά και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό δεκαετές, η απόδοση του οποίου σήμερα ξεπερνά το 3%.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.  Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την εν λόγω έξοδο.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. 

Οι ξένοι οίκοι για τα ελληνικά ομόλογα 

Tη νέα έξοδο στις αγορές είχε «προαναγγείλει» η JPMorgan. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει θετική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα και περιμένει πλέον ότι το spead τους έναντι των γερμανικών θα είναι χαμηλότερο των 201 μονάδων βάσης, που αρχικά υπολόγιζε. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο το spread θα κινηθεί κοντά στις 170 μονάδες βάσης, ενώ στα τέλη του έτους, αλλά και τον Μάρτιο του 2023 θα είναι κοντά στις 180 μονάδες βάσης.

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα δίνει και η DZ Bank. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι ο στόχος της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στο 2023 είναι εφικτός. Σε μία τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν και η διαφορά στις αποδόσεις τους έναντι των ιταλικών θα εξανεμιστεί.