Skip to main content

JPMorgan: Στις αγορές η Ελλάδα με 5ετές ή 7ετές ομόλογο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s, αλλά και η προοπτική επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένεται να οδηγήσουν την Ελλάδα σύντομα – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- σε νέα έξοδο στις αγορές. Αυτή είναι η εκτίμηση της JPMorgan, η οποία μάλιστα «βλέπει» έκδοση 5ετους ή 7ετους ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εκδόσεις ομολόγων αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ στη ζώνη του ευρώ. Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο έχουν ήδη προγραμματίσει εκδόσεις, ενώ αυξημένες πιθανότητες για μία παρουσία στην αγορά βλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας για την Ελλάδα (με 5ετές ή 7ετές) και τη Φινλανδία (με 10ετές). 

Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού για τη χώρα μας, η JPMorgan υπολογίζει πλέον ότι η διαφορά απόδοσης (spreads) των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των 201 μονάδων βάσης, που αρχικά προέβλεπε. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο το spread θα κινηθεί κοντά στις 170 μονάδες βάσης, ενώ στα τέλη του έτους, αλλά και τον Μάρτιο του 2023 θα είναι κοντά στις 180 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η JPMorgan προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 197% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%.

«Ψήφος» από την DZ Bank στα ελληνικά ομόλογα  

Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον S&P αναφέρεται σε σημερινό report της και η DZ Bank, επισημαίνοντας ότι με αυτήν η Ελλάδα φτάνει ένα σκαλοπάτι μόλις από την επενδυτική βαθμίδα. Οι αναλυτές της εμφανίζονται μάλιστα εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, χάρη στις αναβαθμίσεις, τονίζοντας ότι πιθανότατα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών. 

Υπενθυμίζεται ότι και ο DBRS βαθμολογεί την Ελλάδα με BB (high) δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι είναι εφικτό μέσα στο 2023- και παρά τις δυσμενείς συνθήκες διεθνώς- η χώρα να πιάσει τον στόχο του Investment grade- έστω εν μέρει (να εξασφαλίσει τέτοια αξιολόγηση από τους 2 από τις 4 βασικούς οίκους). Σε μία τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα λάβουν ώθηση και τα spread τους θα κλείσουν. 

naftemporiki.gr