Skip to main content

Επιδότηση καυσίμων: Μετά το Πάσχα η καταβολή – Τι πρέπει να κάνετε

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Από την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου, οπότε και ανοίγει τελικά η πλατφόρμα, ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την ψηφιακή κάρτα επιδότησης καυσίμων για τρία εκατομμύρια δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με βάση την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής κάρτας, της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και των προϋποθέσεων προσαύξησης του ποσού.

Η πρόσβαση θα γίνεται από τους δικαιούχους κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet. Μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

  • 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 1η  Μαΐου και μετά είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:

α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την Α.Α.Δ.Ε.

β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την Α.Α.Δ.Ε.

γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης)

δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την Α.Α.Δ.Ε, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας-μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο τρόπους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση:

  • Μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί στα πρατήρια καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι από τους δικαιούχους επιλέξουν smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας, θα έχουν επιπλέον επιδότηση ύψους 5 ευρώ
  • Μέσω κατάθεσης του ποσού που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά τα οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε:

  • 30-35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική χώρα και
  • 35-40 ευρώ για τους κατόχους μοτοσυκλετών στα νησιά
  • 40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και
  • 50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας- μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση αφορά την κάλυψη του κόστους για κατανάλωση καυσίμων για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022. Αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται. Η συγκεκριμένη «ενίσχυση» είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.