Skip to main content

Το πράσινο καύσιμο που απογείωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο στρέφει την προσοχή και τις επενδύσεις σε ένα άλλο καύσιμο, χαμηλό σε ρύπους. Πρόκειται για το υδρογόνο, που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί το «πράσινο καύσιμο του μέλλοντος».

Το άλμα της τάξης του 450% στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο έχει καταστήσει το υδρογόνο οικονομικά ανταγωνιστικό περίπου μία δεκαετία νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν οι ειδικοί, όπως επισημαίνει το BloombergNEF. Τώρα επενδυτικά funds ενώνουν τις δυνάμεις τους με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε φιλόδοξα σχέδια να καταστήσουν το υδρογόνο βιώσιμη εναλλακτική των ορυκτών καυσίμων στη μεταποίηση, τις μεταφορές και τη θέρμανση. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε τα σχέδια αυτά και πολλαπλασίασε τα κεφάλαια που επενδύονται σε σχετικά project. Για παράδειγμα η Fortescue Metals σχεδιάζει project υδρογόνου αξίας 50 δισ. δολαρίων σε συνεργασία με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό E.On. 

Περιπου το 93% των παραγωγών, χρηστών και επενδυτών υδρογόνου που συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του BloombergNEF τον περασμένο μήνα είπαν πως εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου. Η στήριξη για εσωτερική παραγωγή και εισαγωγές από αξιόπιστες πηγές θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, είπαν οι συμμετέχοντες. 

Το πράσινο υδρογόνο ήταν επί χρόνια πολύ πιο ακριβό στην παραγωγή του από την παραδοσιακή του μορφή (που στηρίζεται στο φυσικό αέριο). Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει. Το πράσινο υδρογόνο (που παράγεται από μηχανήματα στηριζόμενα σε αιολική και ηλιακή ενέργεια) είναι πλέον ανταγωνιστικό, αφού το φυσικό αέριο έχει καταστεί πανάκριβο. 

naftemporiki.gr