Skip to main content

Βρετανία: Ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στο τέλος του 2021 παρά την Όμικρον

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στα τέλη του περασμένου έτους, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι περισσότερο από το ποσοστό 1% που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Οι βιομηχανίες υπηρεσιών επεκτάθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμήσει προηγουμένως η ONS (Office for National Statistics) και οι εξαγωγές γνώρισαν επίσης μεγάλο άλμα.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η κατάρρευση της οικονομίας στην κορύφωση της πανδημίας δεν ήταν τόσο σφοδρή όσο έλεγαν οι εκτιμήσεις. Το 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,3% αντί του 9,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η ανάκαμψη το 2021 ήταν αντίστοιχα μικρότερη, με ανάπτυξη 7,4%, κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση 7,5%. Αυτή είναι ακόμα η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ένα μόνο έτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο τέλος του 2021, η οικονομία βρισκόταν μόλις 0,1% κάτω από την προ-πανδημική κορύφωσή της. Το έλλειμμα προηγουμένως πιστευόταν ότι ήταν 0,4% και βάζει τη Βρετανία στη μέση της Ομάδας των Επτά εθνών για τις οικονομικές επιδόσεις.

Το ONS είπε ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στην παραγωγή για δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής εργασίας, αντανακλώντας αυτό που έκανε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας για την καταπολέμηση του Covid. Κατέγραψε επίσης ισχυρότερη δραστηριότητα από τα γραφεία απασχόλησης μετά τη λήξη του κρατικού επιδόματος άδειας για τους εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο.

Υπήρξε επίσης άνοδος στη δραστηριότητα λιανικής με τους καταναλωτές να επέστρεψαν στα καταστήματα στο τέλος του έτους. Η φιλοξενία υπέφερε με τους ανθρώπους που έμειναν μακριά από εστιατόρια, ειδικά στο τέλος του τριμήνου μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, ανέφερε η ONS.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το χάσμα μεταξύ των χρημάτων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των χρημάτων που φεύγουν, μειώθηκε απότομα στα 7,3 δισεκατομμύρια λίρες το τέταρτο τρίμηνο, ίσο με το 1,2% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν το χαμηλότερο από τα τέλη του 2019.

Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε απότομα καθώς οι εξαγωγές ανέκαμψαν μετά την ύφεση του τρίτου τριμήνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε επίσης πλεόνασμα 4,7 δισεκατομμυρίων λιρών στο εισόδημα από επενδύσεις, το πρώτο πλεόνασμα από το 2011. Αυτό αντανακλά υψηλότερες αποδόσεις από επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι βρετανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό από ό,τι οι ξένες αντίστοιχές τους στη Βρετανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg