Skip to main content

Ισπανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10% για πρώτη φορά από το 1985

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ξεπερνώντας τις προσδοκίες καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στέλνει ακόμη υψηλότερους τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Σε ένδειξη ότι η αύξηση του κόστους ζωής της ηπείρου συνεχίζεται, η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ) είπε ότι οι εναρμονισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Μάρτιο.

Ένας εθνικός δείκτης αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσό — τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1985 — λόγω των τροφίμων, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συζητώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας, ο διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Πάμπλο Ερνάντεθ Κος δήλωσε την Τρίτη ότι οι αριθμοί του Μαρτίου στην ευρωζώνη θα δείξουν «πολύ σημαντική άνοδο του πληθωρισμού». Εκτός από την άνοδο των τιμών, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα από τη σύγκρουση πλήττει την εμπιστοσύνη και μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει ωθήσει τους οδηγούς φορτηγών στην Ισπανία να παρατείνουν τις διαδηλώσεις για τρίτη εβδομάδα — παρά την κυβερνητική πρόταση να χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) άμεσης βοήθειας στη βιομηχανία.

Η Ισπανία είναι μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από το ενεργειακό σοκ που εξαπέλυσε ο πόλεμος, με την JPMorgan την περασμένη εβδομάδα να αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2022 στο 4,2% από 6%.

Η Γερμανία θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα την Τετάρτη, με τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να σηματοδοτούν μια άλλη υπέρβαση σε εθνικό επίπεδο.

Όλα τα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν το ποσοστό του πληθωρισμού της Παρασκευής από την ευρωζώνη των 19 μελών, όπου η αύξηση των τιμών είναι ήδη σχεδόν τριπλάσια από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέο υψηλό.

naftemporiki.gr