Skip to main content

Ομόλογα: Στα ύψη αποδόσεις – Στο 2,9% του ελληνικού 10ετους

Σε νέα υψηλά πολλών ετών σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, Δευτέρα, καθώς η έκρηξη του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μάλιστα για πρώτη φορά από το 2014 οι αποδόσεις των βελγικών και ολλανδικών ομολόγων 2ετους διάρκειας κινήθηκαν πάνω από το μηδέν, επιβεβαιώνοντας ότι έφτασε το τέλος των αρνητικών αποδόσεων. Άλμα και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς. 

Ο Μάρτιος έχει αποδειχθεί άκρως επώδυνος μήνας για τα ομόλογα συνολικά. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 43 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία από το 2011. Σήμερα μόνο ενισχύεται κατά 8 μονάδες βάσης στο -0,07%. 

Αισθητή αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων Αυστρίας, Βελγίου, Φινλανδίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας τον τελευταίο μήνα, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος. 

Στο μέτωπο των 10ετών ομολόγων η απόδοση του ιταλικού καταγράφει σήμερα άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,158%, ενώ του ελληνικού κινείται σε απόσταση αναπνοής από το 2,9% στο 2,89%. Οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών ομολόγων 10ετους διάρκειας καταγράφουν άνοδο της τάξης των 2 μονάδων βάσης. 

Οι αγορές ποντάρουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο έτος, αφού οι προσδοκίες που ήθελαν τις ανατιμήσεις να αποκλιμακώνονται έχουν διαψευστεί. Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει για εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 7% μέσα στους επόμενους μήνες. 

naftemporiki.gr