Τη Δευτέρα αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τεθούν υπό εξέταση από τους θεσμούς, έκανε γνωστό ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε την ικανοποίησή την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Υπάρχει αρκετή ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα» είπε ο Ντέισελμπλουμ.
Οι ελληνικές αρχές κατά τον Ντέισελμπλουμε δεσμεύονται να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να μην προχωρήσουν σε μονομερείς δράσεις, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους προς τους πιστωτές και για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμε ταυτόχρονα οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη για το πλεόνασμα του τρέχοντος έτους τις οικονομικές συνθήκες.
Τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί για τη συνέχεια. Αν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η διαδικασία.
Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση.
Η συμφωνία προβλέπει παράταση για τέσσερις μήνες – όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της. Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της παρούσας συμφωνίας.
Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση.
Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να υπάρχει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και χρηματοοικονομική σταθερότητα και εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί «η συμφωνία που επετεύχθει ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά και όλων των χωρών της Ευρωζώνης».
«Έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα» είπε ο ίδιος.
Απ’ την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη θα γίνει η αξιολόγηση του πακέτου. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι τέλη Απριλίου. Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου, ελπίζουμε ως τότε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μία αξιολόγηση.
«Εμείς το βλέπουμε ως μία σειρά από στάδια και συμφωνίες όπου πρέπει να επιτευχθεί έργο. Το πρώτο πράγμα είναι η κατάθεση τη Δευτέρα μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση» υποστήριξε.