Skip to main content

Τα επόμενα βήματα ενίσχυσης εισοδημάτων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Προσεκτικά και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πορεία του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο μελετά τα επόμενα βήματα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και κατ΄επέκταση στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, ένα μέτρο το οποίο κοστίζει στον προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης όμως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους φορολογούμενους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2023. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινίσει επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το κόστος μίας τέτοιας παρέμβασης ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2022 σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, εισιτήρια κινηματογράφων και μεταφορές. Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Ιουνίου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε:

* γυμναστήρια – σχολές χορού: αφορά στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού. Στην περίπτωση που στις επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σχολές χορού) παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, όπως υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, τότε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

μεταφορές –εστίαση

* εισιτήρια : αφορά μόνο τους κινηματογράφους

* καφές – αναψυκτικά: πρόκειται για τον καφέ και άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

ζωοτροφές : στον υπερμειωμένο  συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται   άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές, τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Συντελεστής ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες.

Εισφορά αλληλεγγύης

Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει από το επόμενο έτος να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023 αύξηση στο μισθό τους θα δουν:

* πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι

* δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί

* συνταξιούχοι

* μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν όφελος από 22 ευρώ ετησίως για εισόδημα 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα  676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 110 ευρώ, ενώ για εισόδημα 25.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 426 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.