Skip to main content

Ευρωζώνη: Στο 5,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο- Αύξηση 32% στην ενέργεια

Στο 5,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2022- από  5,1% τον Ιανουάριο, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ένα χρόνο νωρίτερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή ανερχόταν σε 0,9%.

Αντίστοιχα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2022 διαμορφώθηκε στο 6,2%, από 5,6% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ ήταν στο 1,3%. 

Οι χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή είναι η Μάλτα και η Γαλλία με 4,2%, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Σουηδία με 4,4%. Από την άλλη, υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις δέχονται η Λιθουανία με 14,0%, η Εσθονία με 11,6% και η Τσεχία με 10,0%.

Στη χώρα μας ο πληθωρισμός- σύμφωνα με την Eurostat- τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,3%. Η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ έχει δείξει 7,2% και επιστροφή στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1996

Σε συγκριση τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ μειώθηκε σε δύο κράτη μέλη (Ολλανδία και Πολωνία) και αυξήθηκε σε είκοσι πέντε.

Η ενέργεια συνεισέφερε σημαντικά στην άνοδο- ρεκόρ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να «συσφίξει» τη νομισματική της πολιτική την ώρα που η αβεβαιότητα είναι δεδομένη και υψηλή σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρχεται καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευσή της να ακολουθήσει μια σταδιακή και ευέλικτη προσέγγιση για τον τερματισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και την αύξηση των επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί παρά τον πόλεμο, στηρίζοντας την αγορά εργασίας που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τη δεκαετία του 1970.

Capital Economics: Θα μείνει κοντά στο 6% έως τα τέλη του έτους 

Η Capital Economics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα έως και τα τέλη του έτους.

Το 2023 θα αποκλιμακωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Η εκτίμηση αυτή ενισχύει το σενάριο για πιο επιθετικές των αρχικών προβλέψεων αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. 

Τόσο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (32%) όσο και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι τομείς ενέργειας και τροφίμων (2,7%) κινήθηκαν σε ιοστιρκά υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την Capital Economics στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. 

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ωθεί στα ύψη τις τιμές ενέργειας και τροφίμων και να επιδεινώνει τα προβλήματα προσφοράς, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στο 6% έως και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ θα διατηρηθεί αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της CE. 

naftemporiki.gr