Skip to main content

Ενέργεια: Κόστος-ρεκόρ στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Το ενεργειακό κόστος αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από το 13% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές της ενέργειας.

Οι δαπάνες πρωτογενούς ενέργειας ως μερίδιο της παραγωγής πρόκειται να διπλασιαστούν από το επίπεδο του 2021 που ήταν μόλις 6,5%, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Thunder Said Energy. Το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων ωθεί τον πληθωρισμό και προσθέτει στους λογαριασμούς τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία.

Το κόστος των πρώτων υλών ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξάνονται περισσότερο από 500% σε σχέση με αυτή την εποχή πέρυσι. Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό των τιμών, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα.

Το επίπεδο του 13% για το 2022 αντιστοιχεί ακριβώς στο ποσοστό του ΑΕΠ το 1980, μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονταν στα ύψη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg