Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απογείωση με «οδηγό» τις τράπεζες

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Με ένα άλμα σχεδόν 5% ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προσεγγίζει σήμερα τις 865 μονάδες. Η εντυπωσιακή επίδοση έρχεται εν μέσω ενός κύματος ευφορίας στα διεθνή χρηματιστήρια, που  έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Πεκίνο, αλλά και στο ουκρανικό μέτωπο.

Η δέσμευση της κινεζικής ηγεσίας να λάβει απτά μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για να σταματήσει την αιμορραγία στις αγορές μετοχών οδήγησε νωρίς το πρωί σε ένα ξέφρενο ράλι τις κινεζικές μετοχές. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές χάρη και στις δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που γέννησαν ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Έτσι στις 15:40 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 2,5% όσο και ο DAX στη Φραγκφούρτη. Κέρδη της τάξης του 3% παρουσιάζει ο CAC 40 στο Παρίσι, με 2,8% ακολουθεί ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο έως και 5% και στις 15:40 κυμαίνεται στο +4,7% με τον τζίρο στα 75 εκατ. ευρώ. Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι οι τράπεζες με τον δείκτη τους να καταγράφει άνοδο 7,5%.  Σημαντικά κέρδη, της τάξης του 6% και για τις τηλεπικοινωνίες. Ξεχωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με κέρδη 5% και οι κατασκευές στο +4,5%.

Σε μία ένδειξη του άκρως ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί το σύνολο των δεικτών του ΧΑ παρουσιάζουν δυναμική άνοδο, με τους περισσότερους να κινούνται στο +3% με +4%.   

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Εθνική Tράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 2021 και η FED τις αποφάσεις της για την νομισματική της πολιτική. Οι επενδυτές περιμένουν αύξηση επιτοκίων κατά 25μβ. Θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018.

naftemporiki.gr