Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: H ΕΚΤ βλέπει πιθανούς κινδύνους για τις τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής την αναταραχή που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αρνητικές επιπτώσεις σε φαινομενικά άσχετες δραστηριότητές τους, δήλωσε η κορυφαία ρυθμιστική αρχή τους.

Τα άμεσα ανοίγματα στη Ρωσία είναι «διαχειρίσιμα συνολικά», και ακόμη και τα σενάρια όπου οι τράπεζες θα αποχωρούσαν από τις ρωσικές μονάδες τους, φαίνονται περιορισμένα λόγω της κεφαλαιακής τους ισχύος, δήλωσε την Τρίτη ο Αντρέα Ενρία, που ηγείται του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η περιοχή που γνωρίζουμε λιγότερο είναι αυτή των έμμεσων επιπτώσεων, που θα μπορούσε να εκπλήξει», είπε ο Ένρια σε συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εκεί».

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακαλέσει την έκθεσή τους στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο πόλεμος έχει προκαλέσει τριγμούς στις αγορές εμπορευμάτων και έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού για τις μεταποιητικές εταιρείες. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών οδήγησαν την ανάκαμψη από την πανδημία πέρυσι και έγιναν μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, σε μια εκπληκτική ανατροπή που έθεσε υπό αμφισβήτηση εάν ο κλάδος θα βγει τελικά από μια ταραχώδη δεκαετία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg