Skip to main content

Market Beat: Αισθητή μείωση στη διάθεση για ρίσκο

  • Με απώλειες πάνω από -0,5% τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και ανάλογη εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:00 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η τάση για ανεύρεση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών
  • Σε κόκκινα πελάγη κινούν τις ασιατικές μετοχές οι θεσμικοί ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 1,6% στις 585,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ανεβάζοντας τις απώλειες στο έτος μέχρι σήμερα στο 7%. Ανέκτησε κάποιες απώλειες αλλά και πάλι στις 8:00 δική μας ώρα σημείωνε πτώση 1,53% και ήταν στις 585,75 μονάδες.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε το ουκρανικό υπουργείο ατομικής ενέργειας ότι μια μονάδα παραγωγής στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, τον μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης από ρωσικά στρατεύματα.
  • Οι ασιατικές μετοχές και το ευρώ αποδυναμώθηκαν σήμερα Παρασκευή 4/3, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν από τις αναφορές για πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών στρατευμάτων. 
  • Η τάση φυγής από το ρίσκο έπληξε τις αγορές σε όλη την περιοχή, οδηγώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street επίσης χαμηλότερα, υποδηλώνοντας μεγαλύτερο πόνο για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές όταν ανοίξουν αργότερα μέσα στην ημέρα.
  • Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,29%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,53% και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,56%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,01%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,58%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,16% και ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες -1,84%.
  • Οι επενδυτές χθες με μέτριο τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 854,62 από 852,10 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,30%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 86,361 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 565.783 ευρώ. Ο ΔΤΡ έκλεισε έκλεισε στις 584,23 με οριακή άνοδο +0,09%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -0,19% στις 2055,40 μονάδες ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +1,57%.

Αναπροσαρμογή αποτιμήσεων ήταν η τακτική για τη συμμετοχή στην προτελευταία σύνοδο της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου. Έγινε με αξιόλογους όγκους συγκριτικά με το μέσο τζίρο των τελευταίων τριών μηνών, αλλά μέτριους για την εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν ξανά την Πέμπτη 3/3, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την άνοδο της τιμής σε μια σειρά από εμπορεύματα. Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη προσοχή  καθώς θα κινούνται προς αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής. Οι επιφυλάξεις τους ως προς την εγκατάσταση ενός τύπου στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη τους έκανε να οδηγήσουν το ευρώ να διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών έναντι της βρετανικής λίρας και να το καθηλώσει κοντά στα χαμηλά 21 μηνών έναντι του δολαρίου. 

Η διακύμανση του μέσου όρου από το πρώτο ημίωρο ως τη συμπλήρωση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης παρέμεινε στις 13 μονάδες. Η δε μεταβολή του ΓΔ κινήθηκε μεταξύ του -0,30% και του +1,26%, δηλαδή μεταξύ των 850 και των 863 μονάδων. Μετά από τρεις μέρες σταθερής καθόδου που έφερε την αγορά ως τη στήριξη των 830 μονάδων, οι θεσμικοί δεν άλλαξαν στάση απέναντι στην ΕΕΕ, που ήδη της έχουν κλαδέψει πάνω από -30% στο 2022. Πίεσαν επίσης μετοχές που αντιστάθηκαν στην πρόσφατη κατρακύλα. Το κλειδί για τον ορισμό του πρόσημου μεταβολής κράτησαν οι απώλειες των ΕΕΕ ΟΤΕ ΔΕΗ και τα κέρδη ή η πτώση των Τραπεζικών blue chip. Οι αισιόδοξοι είχαν χθες ως θετικά για την ανάληψη ρίσκου δυο πράγματα, τη διακοπή των πτωτικής αλυσίδας και την εγγραφή διπλού πυθμένα από τον ΓΔ (στις 10:49 ήταν οι 849,92 μονάδες και στις 13:48 οι 849,57). Οι απαισιόδοξοι εκτιμούσαν πιθανή μια πτωτική κατάληξη. Τόνιζαν την αποκλιμάκωση των ενδοσυνεδριακών κορυφώσεων και την όλο και χαμηλότερα εμφάνιση μιας στήριξης ενδοσυνεδριακά. Ο ΓΔ στις 10:38 κορύφωσε στις 862,80 μονάδες αλλά μετά την αντίδραση από τον σκληρό πυθμένα σκαρφάλωσε ως τις 859,8 στις 11:53. Κατόπιν άρχισε τα περάσματα σε αρνητικό πεδίο.  

Ο τοπικός πυθμένας μετά από βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις χαμήλωνε. Υποδηλώνοντας αδυναμία για ανοδικό γύρισμα με σταθερή κατεύθυνση. Απέμεινε η απόφαση να κρατηθεί η αγορά πάνω από τις 855 μονάδες. Η συσσώρευση στην Αθήνα, εν μέσω άγριας πτώσης στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ήταν το καλύτερο δυνατό από την πλευρά της άμυνας σε μέρες τεράστιας αβεβαιότητας.

Σε μέρα με εκτίναξη της νευρικότητας διεθνώς οι θεσμικοί επέβαλλαν συσσώρευση που διέκοψε την πτώση που έφερε τον ΓΔ στη στήριξη των 830 μονάδων αλλά παράλληλα φάνηκε η αδυναμία των αγοραστών να προκαλέσουν υπέρβαση των 860. Διαγραμματικά, ο ΓΔ σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 6 μηνών, ακυρώνοντας έτσι τις προσδοκίες για κίνηση προς το 1000 μονάδες, τις οποίες δημιούργησε το πρόσφατο υψηλό επταετίας. Πιθανή πτώση κάτω και από το επίπεδο συσσώρευσης γύρω από τις 830 μονάδες, θα σηματοδοτήσει πωλήσεις από στατιστικά αίτια σε μία ήδη ευάλωτη Αγορά.

Η Beta Sec. εκτιμά: “H Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών είναι συνδεδεμένη με την γεωπολιτική κατάσταση και την άνοδο, για μία ακόμη φορά, των τιμών Ενέργειας” Σε πιο αισιόδοξους τόνους η παρέμβαση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η κίνηση του ΓΔ λίγο πάνω από την περιοχή στήριξης των 850 μονάδων, διαμορφώνει προσδοκίες για αντίδραση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο”. Μια εκτίμηση για συσσώρευση παρουσίασε η Leon Depolas Sec.: “Σημαντικό μέρος των επενδυτών έχει εξαντλήσει τις πωλήσεις του στην παρούσα φάση. Την συνέχεια θα κρίνει το γεωπολιτικό σκηνικό. Στις ΗΠΑ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι παραμένει θετικός για αύξηση των επιτοκίων, αλλά έδειξε ως ενδεδειγμένη πρώτη αύξηση τις 25 μονάδες βάσης για την συνεδρίαση του Μαρτίου. Είναι πιθανή η στάση αναμονής του ΓΔΧΑ πλησίον της περιοχής των 840 μονάδων, αξιολογώντας την κατάσταση των πραγμάτων”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Σύντομη αποδείχθηκε η «ανάπαυλα» της Wall Street μετά το ράλι της Τετάρτης, με τις μετοχές να επιστρέφουν σε πτώση, καθοδηγούμενη από τον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος άσκησε έντονες πιέσεις σε S&P 500 και Nasdaq. Ο Dow Jones υποχώρησε 96,69 μονάδες ή -0,29% αφού όμως παρέμεινε σε θετικό έδαφος κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,53%, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά -1,56%. 

Η Tesla και η Amazon είναι μεταξύ των μετοχών που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500 με πτώση 4,6% και 3% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο κλάδος κοινής ωφελείας, υγείας και real estate κέρδισαν έδαφος. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Duke Energy και της Amgen ενισχύθηκε 1,7% και της Walmart άνω του 2%. Οι τιμές ενέργειας γύρισαν σε πτώση μετά το αρχικό σύντομα άλμα του brent κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. 

Αρκετοί αναλυτές στη Wall Street υποστηρίζουν ότι η αγορά πλησιάζει στο κατώτερο σημείο της με στρατηγικούς μάλιστα αναλυτές της Citi να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις αμερικανικές μετοχές και ειδικότερα για τον κλάδο της τεχνολογίας πληροφορικής. Άλλοι πάλι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί και περιμένουν ένα έτος με έντονες αυξομειώσεις, ειδικά καθώς αναμένονται επιτοκιακές αυξήσεις από την FED.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις τιμές πετρελαίου να παραμένουν πάνω από τα 110 δολάρια παρά την μικρή πτώση στο δεύτερο μέρος.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit αυξήθηκε στις 55,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 52,3 τον Ιανουάριο. Μετά την επιβράδυνση του Ιανουαρίου, η οικονομική ανάπτυξη ανέκτησε δυναμική στα μέσα του πρώτου τριμήνου κι έφτασε στον πιο ισχυρό ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ αυξήθηκαν κατά 5,2% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ κατά 4,9% ενισχύθηκαν στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,01%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,58%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,16% και ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες -1,84%.

ΧΑ

Με μειωμένο τζίρο, το +0,30% ήταν μια ανάσα συσσώρευσης στην καθοδική πορεία  

  • Με μέτριους όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 6 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης,  που έγιναν 8 στο τέλος, οι θεσμικοί μετά από τρεις μέρες καθόδου στη σειρά αποτύπωσαν τη διάθεση για επιστροφή στο ρίσκο επιφυλακτικά. Ήταν αντίθετη της τάσης που κυριάρχησε στην Ευρώπη. Σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν ανοδική εικόνα αλλά ψαλίδιζαν τα κέρδη που εμφάνισαν αρχικά και ειδοποίησαν για αυτά τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street. Η αιτία της πτωτικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μάλλον αποκτά μακρύ δρόμο ως το τέλος του.  

  • Δεν είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, αλλά σταθερές πιέσεις σε λιγοστές αλλά δεικτοβαρείς μετοχές από το πρώτο λεπτό, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο των 863 μονάδων. Είχε πρόσημο για μικρά διαστήματα αρνητικό αφού την προηγούμενη έκλεισε στις 852,10 μονάδες.

  • Την μείωση των απωλειών στην αγορά υποστήριξαν κυρίως τα 6 από τα 17 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +3% και πάνω και δεν ήταν ανάμεσά τους κανένα τραπεζικό. Ήταν τα ΕΛΠΕ +6,65%, ΣΑΡ +5,67% ΜΟΗ  +4,59% ΜΥΤΙΛ +4,20% και ΕΛΧΑ +3,35% χωρίς κανένα αμετάβλητο. Τα υπόλοιπα 8 εμφάνισαν μεταβολές από -0,61% ως -3,6% με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΕΕΕ -3,56%, ΟΤΕ -2,48%, ΟΠΑΠ -2,04%, ΔΕΗ -1,61% και ΜΠΕΛΑ -1,57%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 86,316 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε υποχώρηση έως -3,3%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -1,27%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -3,22% αλλά υπολογίσιμα αρνητική μεταβολή είχε ο DAX στο -1,25% με τον CAC στο -0,61% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε γίνει πτώση κατά -0,14% για τον S&P500 ενώ ο Dow κέρδιζε +0,08%. 

  • Σήμερα υποχώρησε ελαφρά η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,382% την Τετάρτη έπεσε στο 2,369% έχοντας φθάσει στο 2,407% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διαφορετική στάση  ανά τραπεζικό blue chip αλλά διάθεση για αγορές στις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 854,62) ενωρίτερα, παρά το ανοδικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, δεν επηρεάστηκε το τελευταίο 40λεπτο, που ήταν μια καθοδική νευρική πορεία πάνω από τις 856 μονάδες και κάτω από τις 861,5. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν για να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 855. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 849,57 μονάδες (στις 13:48) έχοντας μεταβολή τότε -0,30% κινήθηκε κατόπιν ανοδικά. Μετά δε την επιστροφή στα επίπεδα των 861 μονάδων έγινε πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 856,83 στις 17:00 (+0,56%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 854,6 μονάδων. 

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα υπό καθεστώς ασάφειας, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών από 15 ακόμα μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα με αισθητά χαμηλότερους  από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με εξόχως χαμηλό τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην τρίτη συνεδρίαση του μήνα τη διάθεση να αναζητήσουν τα επίπεδα των αποτιμήσεων  που αντιστοιχούν σε ικανοποιητική απόσταση από τον σκληρό πυθμένα μετά το χτύπημα στην Ουκρανία. Είχαμε ασύμμετρο επιμερισμό των επιλεκτικών πιέσεων ανά μετοχή αλλά και του αγοραστικού ενδιαφέροντος όπου αυτό κατευθύνθηκε. Αυτό που επηρεάζει το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους, δεν άλλαξε την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης σε μέρα εξελισσόμενης πτώσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, παράλληλα με την εμφάνιση κερδών που εξατμίστηκαν γρήγορα στις αγορές της Νέας Υόρκης. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 854,62 από 852,10 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,30% ή 2,52 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 86,361 από 176,332 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 565.783 από 14,978 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 560.500 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν  5.283 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 81 από 35 την Τετάρτη και 23 από 73 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,434 από 62,472 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 89,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,30% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,72%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -0,19% στις 2055,40 από 2059,27 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  3,87 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +1,57%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Παρά την πτώση του FTSE25 οι traders έδωσαν προήγηση στα ΣΜΕ του

Με τον υποκείμενο δείκτη να εμφανίζει απώλειες, καθώς στα λιγοστά blue chip με απώλειες τις μεγαλύτερες είχαν αυτά με την μεγαλύτερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής του, οι συναλλασσόμενοι έδωσαν στα ΣΜΕ κλείσιμο (στις 2063,50 μονάδες) πάνω από αυτό του FTSE25 (στις 2055,40). Μέτρησε η ανακοίνωση της ΕΕΕ όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Δεδομένου ότι δημιουργήσαμε περίπου το 20% των όγκων του 2021 και τα EBIT και από τις δύο Περιοχές (Ρωσία Ουκρανία), σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και τον οικονομικό αντίκτυπο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να παρέχουμε καθοδήγηση για έσοδα και κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος του Ομίλου μας”.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς με περισσότερες από 12 αλλαγές πρόσημου. Το άνοιγμα στις 2069,41 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,14 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,87 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2085,36 μονάδες, ήρθε στις 10:35. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:48 και ήταν οι 2045,05 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2055,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 16,622 την Πέμπτη  3/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1319 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2089,00 μονάδες, κατώτερο τις 2042, με τελευταίες πράξεις στις 2055,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2063,50 από 2054,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2506 από 2533. Άλλαξαν επίσης χέρια 113 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2069,75 μονάδες, κατώτερο στις 2043,00 και τελευταίες πράξεις στις 2064,25 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2062,75 από 2055,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 263 από 230.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 47 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 583,75 μονάδες με απώλειες -3,12%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 579,9 μονάδων (-0,66%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 585,66 (+0,33%), και ανώτερο τις 600,03 (+2,79%) έκλεισε στις 584,23 με οριακή άνοδο +0,09%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 41,444 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,94%) απασχόλησε 11,817 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,61%) 16,165 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,84%) απασχόλησε 3,328 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,56%) απασχόλησε 9,753 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 587,75 από 587,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 12.125 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 70.589 από 72.404 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,12 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 5.285 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 10.063 από 4.828. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7.785 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.333 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,97 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 63 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1163 από 1074.

Της ΕΥΡΩΒ με 7.794 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 40.298 από 41.042 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,894 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 33 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 1096 από 1074 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3.738 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 34.175 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,34 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1019 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3.142 από 2.135.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1328 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 562 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου, και τα 536 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 22.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 5.683 για ΕΕΕ, τα 1.866 για ΜΠΕΛΑ, και τα 1000 για ΕΛΠΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης 

Εν μέσω πολεμικού σκηνικού και τάσεων στασιμοπληθωρισμού, η εξαρτώμενη από τις εισαγωγές Ελληνική Οικονομία και κατ’ επέκτασιν το Χ.Α., πλήττονται από την αποφυγή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Το “τσουνάμι” ανατιμήσεων σε Πρώτες ύλες και Ενέργεια “ροκανίζει” τα περιθώρια κερδοφορίας των Εισηγμένων Επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Οι συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. καλούνται να διαχειριστούν νουνεχώς τις ανοιχτές τους θέσεις, διατηρώντας επάρκεια ρευστότητας, χωρίς να εκλαμβάνουν τα τεχνικώς “υπερπωλημένα” (oversold) επίπεδα του Γενικού Δείκτη, ως αξιόπιστο προπομπό άμεσης ανοδικής αντίδρασης. Ίσως μάλιστα προκρίνεται η άποψη “κάλλιο πέντε και στο χέρι”, καθώς θεωρούμε δύσκολη τη διακράτηση “ολόφρεσκων” επενδυτικών θέσεων, ενόσω απουσιάζει η ορατότητα όχι μόνο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από 6 μήνες, αλλά για το τι θα συμβεί εντός ολίγων ημερών.

Από διαγραμματικής άποψης, ο ΓΔ σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 6 μηνών, ακυρώνοντας έτσι τις φιλοδοξίες για κίνηση προς το 1000 μονάδες, τις οποίες δημιούργησε το πρόσφατο επταετές υψηλό. Σε ευρύτερο επίπεδο, η αξίωση του Χ.Α. να συνεχίσει την υπεραπόδοσή του έναντι των Ξένων, μάλλον τερματίζεται άδοξα, επαναφέροντας τον χαρακτήρα της Εγχώριας Αγοράς στο αλήστου μνήμης παρελθόν της “υπερευαισθησίας” στις πτώσεις και της “απάθειας” στις ανόδους. Πιθανή πτώση κάτω και από το πολύμηνο επίπεδο συσσώρευσης που οριοθετούν οι 830 μονάδες, θα σηματοδοτήσει τεχνικές πωλήσεις σε μία ήδη ευάλωτη Αγορά.

“Δύσκολοι καιροί” ακόμη και για τους επενδυτές που ανατράφηκαν με το δόγμα της στροφής στα “ασφαλή καταφύγια” (Χρυσός, Ομόλογα, Ελβετικό Φράγκο, Γεν κλπ.), καθώς τα εν λόγω Assets, το τελευταίο διάστημα, δεν δίνουν τις ξεκάθαρες ανοδικές κινήσεις που πολλοί θα ανέμεναν. Σε ότι αφορά τα ομόλογα, αυτά πιέζονται από τις καλπάζουσες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και από την απότοκη του πολέμου αύξηση των Δημοσίων δαπανών, σε μία περίοδο ούτως, ή άλλως δύσκολη για τα Κρατικά Ταμεία και τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, εν μέσω και της πανδημίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΕΚΤ και FED πιθανώς θα αναβάλουν τις αυξήσεις επιτοκίων, στην προσπάθειά τους να δράσουν αντισταθμιστικά, ως προς το διεθνές μετοχικό ‘bear market”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και το ευρώ αποδυναμώθηκαν σήμερα Παρασκευή 4/3, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν από τις αναφορές για πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών στρατευμάτων.

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως αυτό των αμερικανικών ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς έως και 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 1,7%. Αργότερα ανέβηκαν στο 1,78%. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σήμερα αφού έκλεισαν σταθερές μία ημέρα νωρίτερα, με την αγορά να επικεντρώνεται επίσης στο αν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, θα αυξήσουν την παραγωγή.

Στις 8:15 

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -2,42%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έπεφτε -0,57%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,09%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με σταθερές πιέσεις  βρέθηκε -2,42% χαμηλότερα

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -0,84%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,58% και ήταν στις 585,50 μονάδες σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων