Skip to main content

Τουρκία: «Ακάθεκτος» ο πληθωρισμός- Στο 54,4%

Σε νέο υψηλό εικοσαετίας εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, φτάνοντας στο 54,4%, από 48,7% τον Ιανουάριο.  Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 52.5%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,81%, ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 3,8% και ετήσια πρόβλεψη 53%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,41% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των επίπλων αυξήθηκαν κατά 7,00%, επηρεάζοντας περισσότερο τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. 

Ετησίως, οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 75,75%, ενώ οι τιμές των επίπλων αυξήθηκαν κατά 64,83%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι τιμές της ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκαν πέρυσι καθώς οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν μαζί με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας στην αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά με χαμηλότερη ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,22% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 105%- η χειρότερη τιμή από το 1995-, ως αντανάκλαση της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων εν μέσω των εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.  Οι τιμές αυξήθηκαν από την αδύναμη λίρα και την αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει επίσης, με τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από τις προσδοκίες των policymakers για το έτος.

Οι τιμές παραγωγού θα καθορίσουν το «μονοπάτι» για τον πληθωρισμό των καταναλωτών, ο οποίος θα ανέλθει στο 60% κατά το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Ενβέρ Ερκάν, οικονομολόγος στην Tera Yatirim. Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 45% μέχρι το τέλος του 2022, είπε ο Ερκάν.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε σε έκθεσή της τον Ιανουάριο ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί γύρω στον Μάιο, ανεβαίνοντας σε περίπου 55%.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει την προοπτική ενός ακόμη υψηλότερου πληθωρισμού στην Τουρκία τους επόμενους μήνες λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών.

Μετά την ανακοίνωση, η λίρα υποχώρησε και διαπραγματευόταν 0,8% χαμηλότερα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 14,1335 λίρες ανά δολάριο. 

Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται όταν η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr