Skip to main content

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει μια νέα «σκιά» στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία

Rossiya, Aeroflot, Air China, Air India, Etihad Airways… Έμειναν μόνο λίγες αεροπορικές εταιρείες την Τρίτη για να πετάξουν πάνω από τον ρωσικό ουρανό. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, η εισβολή στην Ουκρανία έχει λάβει μια πολύ συγκεκριμένη τροπή για την πολιτική αεροπορία, με έναν καταρράκτη κυρώσεων που βυθίζει για άλλη μια φορά τον τομέα σε αβεβαιότητα.

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία, ο Καναδάς ή πιο πρόσφατα η Ελβετία: τις τελευταίες ημέρες, περίπου σαράντα χώρες έχουν απαγορεύσει στη Ρωσία και τις αεροπορικές της εταιρείες να εξυπηρετούν και να πετούν πάνω από την επικράτειά τους. Το Κρεμλίνο, ως αντίποινα, έλαβε αντίστοιχα μέτρα. Αν και παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς το εύρος της κατάστασης, θα οδηγήσει, τουλάχιστον, σε πρόσθετο κόστος για τις εταιρείες που ήδη αγωνίζονται να ανακάμψουν από την υγειονομική κρίση.

Αποκλεισμός του ρωσικού εναέριου χώρου, εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου: η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει τουλάχιστον ως αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος για τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες. Η ζήτηση για διεθνείς πτήσεις, ήδη πολύ αδύναμη εδώ και δύο χρόνια, θα μπορούσε κυρίως να υποχωρήσει ξανά.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, αν χρειαστεί, μπορούν να απελευθερώσουν πρόσθετο πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημιουργεί μια ειδική ομάδα εργασίας για να «διερευνήσει τα εγκλήματα των Ρώσων ολιγαρχών», είναι τα βασικά σημεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας το ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι «η Αμερική είναι στο πλευρό των Ουκρανών», αλλά, ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι ο αμερικανικός στρατός «δεν θα εμπλακεί σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία». Σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, ο Μπάιντεν τόνισε: «Ανακοινώνω ότι οπως έπραξαν και οι σύμμαχοί μας , κλείνουμε τον αμερικανικό  εναέριο χώρο σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Αντίποινα της Μόσχας

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, μεταξύ των οποίων της ΕΕ και του Καναδά, να πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία, σε αντίποινα για τις κυρώσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών .

«Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ως απάντηση στην απαγόρευση των ευρωπαϊκών κρατών για την εκτέλεση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή είναι εγγεγραμμένα στη Ρωσία, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι πτήσεις από αερομεταφορείς 36 κρατών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ρωσικής Υπηρεσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos