Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έσβησε όλες τις αποδόσεις του πρώτου διμήνου 2022 (ακριβώς 40 συνεδριάσεις) στην ελληνική αγορά μετοχών, παραγώγων και ομολόγων, αφού το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, ενώ αντίθετα η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνει να μην επηρεάζεται, καθώς οι εισροές συνεχίζονται και το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς.
Στις 37 πρώτες συνεδριάσεις του 2022 (3 Ιανουαρίου -23 Φεβρουαρίου) το Χρηματιστήριο Αθήνας φιγουράριζε στην πρώτη θέση από πλευράς απόδοσης στην Ε.Ε. και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, που ολοκληρώθηκε χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε μονομιάς όλα τα κέρδη του 2022, σημειώνοντας απώλειες 4 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μόνο τον Φεβρουάριο. Ο γενικός δείκτης κατρακύλησε αρκετά κάτω από τις 900 μονάδες στις 891,58 μονάδες (επίπεδα 17 Δεκεμβρίου 2021). Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 23 μηνών στο Χ.Α., με την αμέσως μεγαλύτερη να ανάγεται στον Μάρτιο του 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας και των lockdowns στη χώρα μας.
Ο ημερήσιος τζίρος
Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι στις 2 συνεδριάσεις της 24ης και της 28ης Φεβρουαρίου καταγράφηκαν ρεκόρ έτους στον ημερήσιο τζίρο συναλλαγών, γεγονός που μαρτυρά και το… μένος των πωλητών που αναζητούν διέξοδο όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου επιστρατεύτηκε έπειτα από καιρό η δικλίδα του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), για περιπτώσεις μεγάλων μεταβολών στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, LargeCap.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των ισχυρών ρευστοποιήσεων, καθώς είναι αυτός στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και καταλυτικά κάθε σοβαρή αλλαγή του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Και ως φαίνεται, οι εκτιμήσεις γι’ αυτό το περιβάλλον είναι δυσμενείς, καθώς θα διαμορφωθεί μια «καινούργια» χρηματοοικονομική κατάσταση, με πιθανά «κανόνια» στον ενεργειακό κλάδο, διόγκωση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών και πολλά άλλα.
Ως συγκοινωνούντα δοχεία, η αγορά παραγώγων βρίσκεται σε μεγάλη περιδίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 για τα συμβόλαια Μαρτίου έχει χάσει τα επίπεδα των 2.200 μονάδων και έχει καταρρεύσει λόγω της μεγάλης πτώσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Χθες στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η αγορά των παραγώγων ακολούθησε τους κραδασμούς της spot αγοράς, με συνέπεια το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 Μαρτίου 2022 να υποστεί απώλειες 4,32% και να διαμορφωθεί στις 2.151,75 μονάδες.
Ελληνικά ομόλογα
Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 2,52%, στο ιταλικό 10ετές στο 1,77%, ενώ στο αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,87%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020. Ωστόσο, θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες και ειδικότερα τον περασμένο Νοέμβριο η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 0,8% με 0,9%.
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί όπου έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά τη Fed… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων -ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή- λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ.
Το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων, διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης. Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης.