Από την έντυπη έκδοση
Στον επαναπροσδιορισμό των στόχων τους για την ανάπτυξη θα οδηγήσει την πλειονότητα των χωρών ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε μια περίοδο που οι οικονομίες -και ιδιαίτερα η ελληνική- επιτάχυναν τους ρυθμούς ανάπτυξης μετά το «στοπ» που τέθηκε το 2020 και στις αρχές του 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η ρωσική εισβολή στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης και η ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους προγραμματισμούς των οικονομικών επιτελείων.
Οι εξελίξεις αυτές εξετάζονται στενά από τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν και ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ασφαλής εκτίμηση για το μέγεθος των επιπτώσεων στην παγκόσμια και την εθνική οικονομία, ο προβληματισμός είναι έκδηλος. Παρ’ όλα αυτά, για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται κάποιο ζήτημα αλλαγής των αναπτυξιακών πλάνων που έχουν τεθεί, αναμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Οδυνηρές για όλο τον κόσμο» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης (φωτογραφία), τις εικόνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι «σαφώς και θα επηρεαστούν οι δείκτες ανάπτυξης, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε ασφαλείς εκτιμήσεις». «Ζημιά θα γίνει, θα ξέρουμε όμως το μέγεθός της στο επόμενο διάστημα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός στη «Ν», εξηγώντας ότι σε μια περίοδο που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η όποια εκτίμηση είναι πρόωρη.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το όποιο κενό προκύψει θα καλυφθεί από τις ελληνικές εξαγωγές προς άλλες χώρες. «Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εξαγωγές (συνολικά) θα κινηθούν αυξητικά» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Στην ίδια εκτίμηση προέβη και για τους τουρίστες, αναφέροντας ότι θα υπάρξει μείωση για τους προερχόμενους από τις δύο χώρες τουρίστες, αλλά η Ελλάδα ως ασφαλής χώρα θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από άλλες χώρες.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να «παραμείνουμε ψύχραιμοι» και χαρακτήρισε ως «πολύ σωστή και στρατηγική» την ενέργεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει με αμυντικό υλικό την Ουκρανία, καθώς με αυτήν (την ενέργεια) στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς όλους για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των εξελίξεων να ανασταλεί η διαδικασία της απολιγνιτιτοποίησης, απάντησε ότι «η ενεργειακή μετάβαση σχετίζεται με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και δεν πρόκειται να διακοπεί». Επ’ αυτού, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ενέταξε τη διαδικασία αυτή στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στ. Ζ.