Skip to main content

Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση λόγω της Ουκρανικής κρίσης

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, παρά την αρχική ανοδική προσπάθεια, καθώς η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επίκειται ανά πάσα στιγμή. 

Ο S&P 500 υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας απώλειες 1,8% και διολισθαίνοντας περίπου 12% από το ιστορικό υψηλό της 3ης Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι κινείται πλέον σε περιοχή διόρθωσης. Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,4% ή 464 μονάδων, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Παρουσίασε απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Ο Νasdaq καθοδήγησε τις σημερινές απώλειες, με πτώση 2,6%, απέχοντας περισσότερο από 18% από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021, με αποτέλεσμα να οδεύει ολοταχώς προς bear market. 

Η πτώση επιδεινώθηκε από τη στιγμή που Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Η Wall Street θα δυσκολευθεί να βρει κατεύθυνση έως ότου οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν μία πιο ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η ρωσο-ουκρανική κρίση θα καταλήξει σε διπλωματική κρίση ή σε τοπική σύγκρουση», αναφέρει ο Έντουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

H πτώση γενικεύθηκε σε ολόκληρη την αγορά, με τους τομείς που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως αεροπορικές και κρουαζιέρα, να κινούνται στο «κόκκινο», όπως και ορισμένα ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας. Η μετοχή της Delta Air Lines υποχώρησε 4,1%, ενώ της Tesla 7%. Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε πτώση 3,5%, ενώ η Apple 2,5%. 

Την ίδια στιγμή, το διαπραγματεύσιμο VanEck Russia ETF, που επενδύει σε κορυφαίες ρωσικές εταιρείες, υποχώρησε περίπου 10%.