Skip to main content

Τρεις αλλαγές στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Τα πολυ-εργοδοτικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που είναι πιθανό να δημιουργηθούν σύντομα, αλλά και η ενδεχόμενη φορολόγηση των εφάπαξ που προκύπτουν από τον 2ο πυλώνα ασφάλισης, καθώς και οι αλλαγές που ετοιμάζονται στον τομέα της εποπτείας αναδείχτηκαν χθες στο 3ο ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Παρουσία τριών κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης (Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης), τονίστηκε η σημασία της επαγγελματικής ασφάλισης ως φορέα που μπορεί να συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι θα έρθει σχετική νομοθετική παρέμβαση, αφού όμως πρώτα υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιηθούν και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). «Αναμένουμε ότι μέσα στη χρονιά θα γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά και τη δυνατότητα δημιουργίας πολυ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Αναφορικά με το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των ΤΕΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «H κυβέρνηση είναι εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, είμαστε υπέρ ενός πλαισίου που θα αποδειχθεί ανθεκτικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στόχος μας είναι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα».

«Αναπτυξιακό άλμα»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εστίασε την παρέμβασή του στο πώς θα γίνει το «αναπτυξιακό άλμα», χαρακτηρίζοντας «ώριμες τις συνθήκες». «Το ασφαλιστικό συμπλέκεται και με το δημογραφικό, ίσως τη σημαντικότερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να παρέχεται εφεξής «μια δια-πυλωνική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για την κοινωνία. Την τελευταία πενταετία καταγράφεται μια σταθερά ανοδική πορεία του κλάδου της επαγγελματικής ασφάλισης. Η περαιτέρω ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά μακροοικονομικά μεγέθη. Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα που μπορεί να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερο ετησίως έως και 2,7 δισ. ευρώ».

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τον 2ο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, όπως και τον 3ο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις «θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανυπόμονοι». Πρόσθεσε όμως ότι το «μεγάλο στοίχημα» στο εξής θα είναι να πραγματοποιηθεί ένας επιτυχημένος συνδυασμός του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Χρήστος Νούνης, στην εισαγωγική ομιλία του, υπογράμμισε ότι υπάρχει πια το ενδιαφέρον στην Ελλάδα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος πυλώνας ασφάλισης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν στη βάση των προτάσεων που προέκυψαν από την πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ. Τα τέσσερα σημεία παρεμβάσεων κατά τον κ. Νούνη πρέπει να είναι τα εξής:

1) Εισαγωγή του δικαιώματος δημιουργίας πολυ-εργοδοτικών ταμείων.

2) Αλλαγή του εποπτικού μοντέλου λειτουργίας, παρέμβαση που κρίθηκε ως επιτακτική.

3) Διατήρηση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις συνταξιοδοτικές παροχές. Διατήρηση του αφορολόγητου για τις εφάπαξ παροχές.

4) Αύξηση του βαθμού ελευθερίας της επενδυτικής διαχείρισης.

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενός εκ των τριών φορέων που ελέγχουν την ομαλή λειτουργία των ΤΕΑ στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία της συμπληρωματικής ασφάλισης. «Για την εποπτεία πρέπει να δούμε να γίνεται σωστά ο σχεδιασμός των επενδύσεων. Γνώμονας είναι η αρχή της συνετής διαχείρισης. Η Επιτροπή δίνει προληπτικά οδηγίες ως προς τη σύνθεση των ταμείων. Στόχος είναι ο περιορισμός των επενδυτικών κινδύνων. Η διαφάνεια και η ακρίβεια της πληροφόρησης είναι πολύ σημαντική», σχολίασε ενδεικτικά η κυρία Λαζαράκου.

Το παράδειγμα της Πειραιώς

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος του οποίου ηγείται προχώρησε στη σύσταση ενός τέτοιου επαγγελματικού Ταμείου. Μάλιστα, μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν εγγραφεί περίπου 9.000 μέλη. Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, και η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει καρπούς. Όπως είπε, τα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. το 2021, στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 18% στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων.