Skip to main content

Αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις βρίσκεται η ναυτιλιακή βιομηχανία

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε τρία μέτωπα, που θα επηρεάσουν τις ναυλαγορές, έχει στραμμένο το βλέμμα της η ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ουκρανική κρίση και οι επιπτώσεις που έχει τόσο στις ενεργειακές τιμές όσο και στις τιμές των εμπορευμάτων, οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, καθώς και η ζήτηση για πρώτες ύλες από την Κίνα, που αναμένεται να αυξηθεί, θα διαμορφώσουν το τοπίο στις κύριες αγορές της ναυτιλίας. 

Στην ουκρανική κρίση, οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης, ειδικά μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, παραμένουν, και οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν νέα ώθηση, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα από τα 2014 και μετά. Επίσης σύμφωνα με την ανάλυση της Xclusiv Shipbrokers, όσο η ένταση δεν υποχωρεί, τόσο οι τιμές των εμπορευμάτων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.    
 
Στο συνέδριο Freightwaves Global Supply Chain, ο διευθύνων σύμβουλος της Vespucci Maritime, Lars Jensen, σημείωσε ότι ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο. «Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε να εφαρμόζονται κυρώσεις στη Ρωσία και θα περίμενα από τη Ρωσία να ανταποδώσει με κυβερνοεπιθέσεις. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε ορισμένες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί, επομένως υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος να στοχοποιηθούν οι υποδομές», είπε ο Jensen.

Όσον αφορά την αγορά των containerships και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πίεση στις πετρελαϊκές τιμές, ο κ. Jensen τόνισε πως δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους ναύλους των containerships, οι οποίοι είναι ήδη εδώ και δύο χρόνια σε επίπεδα ρεκόρ.   

Σε ασφαλιστικό επίπεδο, τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ (είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας) το Joint War Committee (ασφαλιστικός οργανισμός) στο Λονδίνο τις έχει τοποθετήσει στις περιοχές πολύ υψηλού ρίσκου για τις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Φεβρουαρίου 2022 τα πλοία για να πλεύσουν σε αυτές τις περιοχές χρειάζονται ειδική άδεια από τους ασφαλιστές τους. 

Σημειώνεται ότι από τις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία «περνάει» το 30% της ρωσικής εμπορευματικής κίνησης, κυρίως πετρέλαιο και άνθρακας. Από την άλλη, και η Ουκρανία, η οποία για παράδειγμα εξάγει μεγάλη παραγωγή σιτηρών, αλλά και για τις εισαγωγές της, θα πρέπει να βρει άλλες μορφές μεταφοράς, εάν δεν καταστεί εφικτό τα πλοία να λαμβάνουν ειδική άδεια για να πλεύσουν προς τα ουκρανικά λιμάνια. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία δέχεται κάθε μήνα 1.000 περίπου προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων.  

ΗΠΑ – Ιράν 

Στο μεταξύ, οι αναλυτές στρέφουν τα φώτα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία του Ιράν, καθώς είναι ένα ακόμη βήμα προς την άρση των κυρώσεων. Όπως υπογραμμίζουν οι Xclusiv Shipbrokers, το ιρανικό αργό είναι απίθανο να επιστρέψει στην αγορά στο άμεσο μέλλον, για να μετριάσει τις τρέχουσες ελλείψεις εφοδιασμού, καθώς πρώτα οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεπαγώσουν 7 δισ. δολάρια σε ιρανικά κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες της Νότιας Κορέας και παράλληλα το Ιράν θα πρέπει να συμφωνήσει να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Εάν αυτό το ενδεχόμενο υλοποιηθεί και το ιρανικό πετρέλαιο επιστρέψει στις αγορές, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στην αγορά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα», σημειώνουν οι αναλυτές της Xclusiv. 

Χύδην ξηρό φορτίο 

Στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου, τα  μηνύματα από την Κίνα είναι αισιόδοξα. Η κυρίαρχη πηγή παγκόσμιας ζήτησης για τον τομέα ξηρού χύδην φορτίου, οι χαλυβουργίες της Κίνας, έλαβαν μια σημαντική παράταση, να μπορούν να διατηρήσουν τις σημερινές μέγιστες εκπομπές άνθρακα έως το 2025. Κατόπιν αυτού έχουν πέντε χρόνια στη διάθεσή τους να ολοκληρώσουν τις πολύ δαπανηρές επενδύσεις για τη μετάβασή τους στην «πράσινη εποχή». Η Κίνα, σημειώνει η Xclusiv, προβλέπει ότι η κατανάλωση χάλυβα στην αγορά ακινήτων θα μειωθεί κατά 2,7% το 2022, αν και το έλλειμμα θα αντισταθμιστεί από αυτή των υποδομών, όπου η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 5,1% και 7,6%. Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση των κατασκευαστών χάλυβα της Κίνας από τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, σημαντική πηγή φορτίου για μεγάλα ξηρά φορτηγά χύδην, θα επεκταθεί επίσης. Επιπλέον, πολλές χώρες επανεξετάζουν τις προθεσμίες που έχουν δώσει για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Ήδη η Ε.Ε., για παράδειγμα, άλλαξε την προθεσμία για την «απόσυρση» άνθρακα στο 2028 αντί για το 2024.