Skip to main content

Mετά το πρώτο σοκ, ψυχραιμία επικράτησε στις αγορές παγκοσμίως

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

 Πολεμική ετοιμότητα και στις αγορές έφερε η ραγδαία κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, με πρώτο και βαρύ αποτύπωμα την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν ένα ακόμη άλμα προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε κατά 13% στη σκιά της ανακοίνωσης των πρώτων δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ το «πάγωμα» του project του Nord Stream 2 οδηγεί σε νέα παράταση στο ενεργειακό θρίλερ.

Στη Wall Street οι πιέσεις ήταν ελεγχόμενες, μέχρι το μέσον τουλάχιστον της συνεδρίασης, με τον Dow Jones και τον S&P να υποχωρούν κατά 0,3% και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 0,9%.

Στην Ευρώπη το αρχικό σοκ ήταν ισχυρό, με τις απώλειες να φθάνουν στο 2% όταν επιβεβαιώθηκε η απόφαση Πούτιν για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σταδιακά, ωστόσο, επικράτησε πιο ψύχραιμη αποτίμηση και το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης καλύφθηκε. Τις ισχυρότερες πιέσεις, με πτώση 0,9%, δέχθηκε ο DAX στη Γερμανία, η οποία έχει υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και σχετικά χαμηλά εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Δύο είναι τα σενάρια που βλέπουν τώρα οι αναλυτές. Το ένα, κατά την Goldman Sachs, δείχνει πως σε μια καθολική ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ο S&P θα υποχωρήσει κατά 6,2% και ο Nasdaq θα υποστεί καθίζηση 10%, με κίνδυνο να χαθούν αξίες έως και 1 τρισ. δολαρίων. Στο δεύτερο, το «καλό σενάριο» της γεωπολιτικής αποκλιμάκωσης, τόσο η Goldman όσο και η Morgan Stanley βλέπουν ανάκαμψη 5% για τις αμερικανικές μετοχές.

Το ισχυρότερο πλήγμα, πάντως, το δέχθηκε το χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου οι εβδομαδιαίες απώλειες έφθασαν έως και το 19%. Ο δείκτης ΜΟΕΧ βρίσκεται πλέον σε επίπεδο 30% χαμηλότερο από το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην πετρελαϊκή αγορά, το μπρεντ απέχει πια σχεδόν μια ανάσα από το ορόσημο των 100 δολαρίων. Έως το απόγευμα είχε κάνει νέο άλμα 2% και είχε φθάσει στα 97,32 δολάρια το βαρέλι και στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 3,3%, στα 94,03 δολάρια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 13%, με τα ολλανδικά futures, που δίνουν και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, να φθάνουν έως τα 82 ευρώ ανά MWh. Παρά το νέο άλμα, ωστόσο, οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες για να αντιμετωπίσει πιθανές διακοπές του εφοδιασμού από την Ρωσία. Όπως επεσήμανε σε έκθεσή της η JP Morgan, ο ήπιος καιρός και τα φορτία LNG από τις ΗΠΑ μείωσαν τις εκροές από τις δεξαμενές, και τα αποθέματα, τα οποία είχαν πέσει πολύ χαμηλά, τείνουν να επιστρέψουν σε επίπεδα μέσου όρου πενταετίας.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε άνοδο τα «νομίσματα ασφαλείας», το γεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ το ευρώ μετά από έντονες μεταβολές διαπραγματευόταν το απόγευμα στο 1,1331 δολ., με άνοδο 0,2%.
Η τιμή του χρυσού ανέβηκε σε ρεκόρ εννεαμήνου και πάνω από το φράγμα των 1.900 δολαρίων, για να υποχωρήσει ωστόσο στη συνέχεια στα 1.895 δολάρια.