Skip to main content

Πετρέλαιο: Το μπρεντ ξεπέρασε τα 97 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 97 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 καθώς η απειλή μιας μεγάλης ένοπλης σύγκρουσης στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραλύει τους επενδυτές.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε στα 97,38 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Το αμερικανικό αργό έφτασαν επίσης τα 93,31 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για ενεργειακή κρίση που «θα είχε μακροοικονομικό αντίκτυπο, για παράδειγμα διαταράσσοντας τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ή με ευρύτερους περιορισμούς στα γεωργικά προϊόντα και τις βιομηχανικές πρώτες ύλες», εκτιμά  ο Μαρκ Χέφελε της UBS. Αν και οπως υπενθυμίζει, «ιστορικά, η πτώση της αγοράς λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των εθνών είναι γενικά βραχύβια»·

Το ρωσικό φυσικό αέριο στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως «οριακή» πηγή ενέργειας, δηλαδή χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών όταν άλλες πηγές (πυρηνικές, ανανεώσιμες πηγές, άνθρακας) χρησιμοποιούνται ήδη σε  μεγίστη δυναμικότητα ή δεν είναι διαθέσιμες, υπογραμμίζει ο Ζιλ Μοέκ  της AXA IM.

«Ακριβώς επειδή είναι η οριακή πηγή που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση είναι ανελαστική στις μεταβολές των τιμών, ωθώντας τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ακόμη υψηλότερα, επιδεινώνοντας την επίδραση των ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης», εξηγεί.

Πανικός στο χρηματιστήριο στη Ρωσία

Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι η μόνη που θα υποφέρει σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις οικονομικές επιπτώσεις, είτε λόγω των δυτικών κυρώσεων είτε της επιδείνωσης των εμπορικών της σχέσεων. Το ρωσικό αέριο είναι σίγουρα απαραίτητο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά τα έσοδα που προέρχονται από τις εξαγωγές του είναι εξίσου απαραίτητα για τα έσοδα του ρωσικού κράτους.

Ως αποτέλεσμα, το Χρηματιστήριο της Μόσχας βυθίζεται καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το χειρότερο. Η Gazprom έχασε περισσότερο από 10%, ενώ η  Rosneft υποχώρησε 18%. Ο δείκτης MOEX σημείωσε βουτιά 10%, ενώ ο ευρύτερος, σε δολάρια, δείκτης MSCI Ρωσίας υποχώρησε περισσότερο από 12%.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι μια από τις πιο ραγδαίες πτώσεις των τελευταίων ετών για τις ρωσικές αγορές, πιο βίαιη από ό,τι στον χρηματιστηριακό πανικό του Μαρτίου 2020, στην αρχή της πανδημίας.

Οι προηγούμενες συνεδριάσεις με μεγαλύτερες πτώσεις ακολούθησαν την εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη δολοφονία του Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο , το 2018.

Η ένταση είναι ορατή και στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση των ρωσικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε το 10% τη Δευτέρα μετά από άνοδο 75 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντιμέτωπο με την κίνηση πανικού για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών εγκατέλειψε την έκδοση νέου ομολόγου σε ρούβλια την Τρίτη.