Skip to main content

Μαζική διαρροή στοιχείων της Credit Suisse: Εγκληματίες μεταξύ των 18.000 λογαριασμών

Η Credit Suisse προσπαθούσε την Κυριακή να περιορίσει τις συνέπειες από το τελευταίο της σκάνδαλο, αφού αρκετές εφημερίδες ανέφεραν ότι διέρρευσαν περισσότεροι από 18.000 λογαριασμοί που έδειχναν ότι εγκληματίες, φερόμενοι καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα υπό καθεστώς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων δικτατόρων, ήταν πελάτες της ελβετικής τράπεζας.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν, οι οποίες κάλυπταν λογαριασμούς με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προήλθαν από έναν πληροφοριοδότη που μοιράστηκε τα ευρήματά του με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Στη συνέχεια, η εφημερίδα συμμετείχε μια ομάδα κατά της διαφθοράς και άλλα 46 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Guardian, Le Monde και άλλων.

Οι κάτοχοι λογαριασμών περιελάμβαναν έναν αρχηγό κατασκοπείας της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, αξιωματούχους της Βενεζουέλας που εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς και τους γιους του πρώην Αιγύπτιου δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι λογαριασμοί είχαν ανοίξει από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 2010, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Οργανωμένου Εγκλήματος και Αναφοράς Διαφθοράς.

Ενώ οι ελβετικές τράπεζες, παγκοσμίως γνωστές για τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου της χώρας που προστατεύουν τους πελάτες, δεν υποτίθεται ότι δέχονται χρήματα που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, ο νόμος είναι ως επί το πλείστον ανεφάρμοστος, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται έναν πρώην επικεφαλής της ελβετικής αντι- πρακτορείο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Credit Suisse είπε σε μια δήλωση σχεδόν 400 λέξεων την Κυριακή ότι «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες που διατυπώνονται για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.

«Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και οι λογαριασμοί αυτών των θεμάτων βασίζονται σε μερικές, ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο, με αποτέλεσμα ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας. », είπε η τράπεζα.

Περίπου το 90% των λογαριασμών στη διαρροή είχαν κλείσει ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος πριν ξεκινήσουν οι έρευνες στα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε η τράπεζα. Είναι «άνετο» που οι υπόλοιποι λογαριασμοί ελέγχθηκαν σωστά. Η Credit Suisse πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα «στις σχετικές ώρες» για την αντιμετώπιση ακατάλληλων πελατών.

naftemporiki.gr