Skip to main content

Καθολική ρύθμιση προς ΕΦΚΑ ζητούν οι έμποροι

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Νέα γενναία επαναρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως το καθεστώς που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις, ζητεί με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί επιτακτικά λύση, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΑ, όπου και αποφασίσθηκε η παρέμβαση του θεσμικού οργάνου των εμπόρων.

Είναι αυταπόδεικτο, τονίζεται στην επιστολή, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών αφορά παλαιότερα χρέη που προέρχονται από την εποχή των μνημονίων.

Η ρύθμιση των 36-72 δόσεων αναφέρεται αποκλειστικά στα κορονοχρέη, που λόγω των αποτελεσματικών μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες μνημονιακές οφειλές.

Έτσι, ο ΕΣΑ ζητάει από τον κ. Χατζηδάκη να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, για να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αφορά το σύνολο των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε αυτά δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αύξηση πάγιων δόσεων

Επίσης κρίνεται απαραίτητο να εναρμονιστεί το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με αυτό που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή τη χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται, οι προτάσεις του ΕΣΑ στοχεύουν στο να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου.

Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο, γιατί πολλές επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες μηνιαίες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.