Skip to main content

Η κρίση ακριβαίνει και τα αβοκάντο

Τα αβοκάντο θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ακριβά καθώς οι ΗΠΑ αναστέλλουν προσωρινά τις εισαγωγές από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής στον κόσμο, το Μεξικό.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις αποστολές από το Μιτσοακάν εν αναμονή της έρευνας για ένα απειλητικό τηλεφώνημα που έγινε σε έναν από τους επιθεωρητές τους στην πόλη Ουρουαπάν. Το Μεξικό εξετάζει επί του παρόντος το θέμα, δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν το μεξικάνικο αβοκάντο να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, είπε.

«Θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική μείωση στη διαθεσιμότητα» του αβοκάντο στις ΗΠΑ και ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, δήλωσε ο Νταβίντ Μαγκάνα, ανώτερος αναλυτής της Rabobank International στο Φρέσνο της Καλιφόρνια.

Τα αβοκάντο είναι ήδη τα πιο ακριβά για αυτήν την εποχή του χρόνου στα κρατικά στοιχεία που χρονολογούνται πριν από δύο δεκαετίες, λόγω των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, του υψηλότερου κόστους παραγωγής και των αυξήσεων των μισθών που έχουν ταλαιπωρήσει την ευρύτερη οικονομία.

Είναι ένα από τα πολλά προϊόντα που συμβάλλουν στην ώθηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων πιο κοντά σε υψηλό ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για το φρούτο αυξάνεται καθώς οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο γουακαμόλε από ποτέ. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση διπλασιάστηκε στα 10 χρόνια έως το 2020 σε 9 λίβρες και θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 11 λίβρες μέχρι το 2026, είπε ο Μαγκάνα, επικαλούμενος προβλέψεις της βιομηχανίας.

Τα μεξικάνικα αβοκάντο αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από το Συμβούλιο Αβοκάντο της Haas. Η Καλιφόρνια προμηθεύει περίπου το 16%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg