Skip to main content

ΕΕ-Πολωνία: Σε νέα φάση η διαμάχη- Παρακράτηση προστίμου από τους ευρωπαϊκούς πόρους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την Τρίτη μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για την παρακράτηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Βαρσοβία απλήρωτου προστίμου που επιβλήθηκε στην Πολωνία διότι αγνόησε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνεχίζει να αμφισβητεί το νομικό σύστημα της ΕΕ.

Πρόκειται για την πρώτη ενέργεια του είδους την οποία λαμβάνει η ΕΕ, στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Πολωνία, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να τιμωρήσουν την Πολωνία και την Ουγγαρία παρακρατώντας τους πόρους τους λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης που καταγράφουν οι δύο χώρες. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε επιβάλει στην Βαρσοβία πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως επειδή δεν έκλεισε ένα ορυχείο λιγνίτη στα σύνορα με την Τσεχία, παρά τις τέσσερις αιτήσεις πληρωμής που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δέκα μέρες 

Πρόκειται για το ορυχείο Τούροφ το οποίο η Τσεχική Δημοκρατία λέει ότι αποστραγγίζει τα αποθέματα νερού από την παραμεθόρια περιοχή. Η Πολωνία υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση παρέχει καύσιμα σε έναν κοντινό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που αντιπροσωπεύει έως και το 7% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Η πολωνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε συμφωνία με την Τσεχική Δημοκρατία, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην απόσυρση της δικαστικής υπόθεσης που είχε καταθέσει η Πράγα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο που έχει συσσωρευτεί, αναφέρει η Κομισιόν.

Η προθεσμία των 60 ημερών για την πρώτη αίτηση πληρωμής έληξε στις 18 Ιανουαρίου.

Η Κομισιόν ενημέρωσε τις πολωνικές αρχές την Τρίτη ότι θα αρχίσει να παρακρατεί περίπου 15 εκατ. ευρώ συν τόκους από τις ευρωπαϊκές πιστώσεις του προϋπολογισμού που προορίζονται για τη Βαρσοβία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό ποσό του προστίμου έχει ήδη ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να αφαιρεί τα κεφάλαια από τις επιλεγμένες πληρωμές της ΕΕ μετά από 10 εργάσιμες ημέρες.

«Κατά την πραγματοποίηση συμψηφισμού, η Κομισιόν εκπληρώνει τη νομική της υποχρέωση να εισπράττει οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο σύμφωνα με τη διαταγή του της 20ής Σεπτεμβρίου 2021», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Balazs Ujvari.

Η πολωνική κυβέρνηση είπε από την πλευρά της ότι η Κομισιόν θα ενεργούσε «παράνομα» εάν αρχίσει να παρακρατεί το απλήρωτο πρόστιμο από τα κονδύλια της ΕΕ.

Τι άλλο είναι «ανοιχτό»

Να σημειωθεί ότι αναφορικά με άλλη υπόθεση, τον περασμένο μήνα δόθησε άλλο ένα τελεσίγραφο 45 ημερών στην Πολωνία για να πληρώσει ημερήσιο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο σχετίζεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ να σταματήσει ένα αμφιλεγόμενο δικαστικό σώμα. 

Η Βαρσοβία κινδυνεύει επίσης να χάσει περισσότερα από 130 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ μόλις η ΕΕ δρομολογήσει τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου για τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης της, μια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι Βρυξέλλες έχουν «παγώσει» επίσης το αίτημα της Πολωνίας για 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg