Skip to main content

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

 Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ  για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει πως κάθε κίνηση αξιολογείται υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

 «Εμείς είπε επίσης ο υπουργός, έχουμε μια ευθύνη για να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα. Και ναι, εξετάζουμε και τις μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όλα τα έχουμε εξετάσει. Έχω πει εδώ και έναν μήνα,πόση είναι η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί για παράδειγμα όχι ο μηδενισμός, αλλά η μείωση. Έχω πει ταυτόχρονα όμως, ότι εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ασφαλείς. ‘Αρα όλα αξιολογούνται, στον βαθμό όμως που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Σταϊκούρας, έδωσε εξάλλου έμφαση στο θέμα των καταθέσεων, τονίζοντας ότι «σε σχέση με τον Νοέμβριο, σε περίοδο με 5% πληθωρισμό, είναι αυξημένες από τα 175 δισεκατομμύρια στα 180 δισεκατομμύρια. Είναι κάθε μήνα αυξημένες. Το 52% είναι από τα νοικοκυριά».

 «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα προέρχονται από τον παρανομαστή, από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ανάλογα με τους στόχους που θα καταλήξουμε, και εργαζόμαστε ώστε οι στόχοι να είναι πολύ χαμηλότεροι, θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, την υγεία και άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτικές με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, πάντα κοντά στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη και προσμετρώντας ότι έχουμε μία ευθύνη για το σήμερα και το αύριο, για το σήμερα και τις επόμενες γενεές», κατέληξε.

Σύγκρουση με ΚΙΝΑΛ

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αντέτεινε πως «η αποτυχημένη δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης οδήγησε σε έλλειμμα 6%, το οποίο, παρότι παρουσιάζεται ως «μεγάλη επιτυχία», ωστόσο δεν επιτρέπει καμία πολιτική κίνηση στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων».

«Σε όλη την Ευρώπη, ενώ η συζήτηση γίνεται για την περαιτέρω μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από τους ήδη μειωμένους (4% με 6%) που έχουν, στην Ελλάδα που ο ΦΠΑ είναι 13%, το θέμα δεν συζητείται καν», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

   Ακόμα, καταλόγισε «πλήρη κυβερνητική απουσία από τα ευρωπαϊκά fora για την ανάγκη αλλαγής των όρων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επέτρεπε μικρότερους στόχους και άρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μας».

«Είστε χειροπόδαρα δεμένοι. Η μεγαλύτερη βόμβα στην ελληνική οικονομία, αυτό για το οποίο η ελληνική κοινωνία θα θυμάται για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 (και άγνωστο μέχρι πότε), είναι ότι της άφησε μια βόμβα η οποία όταν σκάσει θα αφήσει πίσω της συντρίμμια. Θα έχουμε πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής, οδηγούμενοι στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνει η κυβέρνησή σας», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

«Μόνιμες οι μειώσεις των φόρων»

Απαντώντας στον κ. Κατρίνη και στις κατηγορίες του «για αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης», ο κ. Σταϊκούρας, είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες έλεγε ο Προϋπολογισμός ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 70 εκατομμύρια και τον μειώσαμε 350 εκατομμύρια. Και είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα; Χθες και σήμερα βγήκαν αυτά τα στοιχεία και αποτυπώνεται ότι, όχι μόνο δεν είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα, αλλά εξασφαλίζουμε εξαιτίας της καλής δημοσιονομικής πορείας της χώρας, δημοσιονομικό χώρο, για να κάνουμε, όχι παροδικές μειώσεις φόρων που θέλετε εσείς, αλλά μόνιμες μειώσεις φόρων που θέλουμε εμείς, και το κάναμε χθες.

Λέτε είμαστε «δεμένοι χειροπόδαρα» όταν το 70 γίνεται 350, δηλαδή ουσιαστικά γίνεται πολλές φορές περισσότερο, πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».