Skip to main content

Έρευνα ΕΒΕΘ: Διπλός «πονοκέφαλος» το ενεργειακό κόστος και η έλλειψη ρευστότητας

«Ανοιχτή πληγή» αποτελεί για τις επιχειρήσεις το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Ενδεικτικό είναι ότι το 68% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις του και μόλις το 32% ότι η αύξηση αυτή δεν επηρέασε τις πωλήσεις του. Σε ό,τι αφορά στη μετακύλιση του κόστους ενέργειας στις τιμές πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, το 8% δηλώνει την πλήρη ενσωμάτωση των αυξήσεων, το 23% σε μεγάλο βαθμό, το 20% σε μικρό βαθμό και το 49% ότι δεν προέβη σε σχετική αύξηση. 

Με αυξημένο τζίρο το 2021 τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις 

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή 201 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ το χρονικό διάστημα 10-19 Ιανουαρίου 2022, το 29% των επιχειρήσεων εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2021, ποσοστό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (73% των επιχειρήσεων). Την ίδια στιγμή αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 40% των επιχειρήσεων, έναντι 12% το 2020.

Ως πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα οι επιχειρήσεις αξιολογούν τη μείωση του τζίρου τους κατά 26%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 50% την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα της ρευστότητας συνεχίζει να τις απασχολεί περίπου στον ίδιο βαθμό με πέρσι, με το 17% των επιχειρήσεων που απάντησαν να το αναφέρει ως πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα (έναντι 18% το 2021) και ως γενικότερο πρόβλημα το 52% των επιχειρήσεων, έναντι 64% πέρυσι. Αναφορικά με την αντιμετώπιση τους από το τραπεζικό σύστημα, το τελευταίο τρίμηνο το 41% δηλώνει μη ικανοποιημένο, έναντι 57% πέρσι και ικανοποιημένο το 49%, έναντι 34% πέρσι.

Οι προσδοκίες για το 2022

Το ποσοστό όσων βλέπουν το 2022 ως καλύτερη χρονιά για την επιχείρησή τους είναι 31%, ενώ την ίδια απάντηση έδινε μόλις το 23% πέρυσι. Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων βλέπουν το 2022 ως χειρότερη χρονιά από την προηγούμενη βρίσκεται στο 19%, έναντι του 34% που έδινε τη ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν.

Το 41% δηλώνει ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα το 2023 και μετά, ενώ το 44% ότι έχει ήδη επανέλθει ή θα το καταφέρει εντός του 2022.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις

Όσον αφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, το 2021 θεωρήθηκε καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για το 22% των επιχειρήσεων, έναντι του 8% το 2020 και χειρότερη από το 30% των επιχειρήσεων, έναντι του 50% που έδινε την ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν.

Η ρευστότητα το μεγάλο ζητούμενο

Στο «μέτωπο» της ρευστότητας μείωση κατά το επόμενο τρίμηνο προβλέπει το 41%, ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό, αν και μειωμένο σε σχέση με το 61% που έδινε την ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν.

Αύξηση των δανειακών αναγκών τους κατά το επόμενο τρίμηνο προβλέπει το 30% των επιχειρήσεων που απάντησαν, έναντι του 44% που έδιναν την ίδια απάντηση ένα χρόνο πριν. Με τους ίδιους όρους δανεισμού προβλέπει την κάλυψη αυτών των αναγκών το 39%, έναντι του 23% που προβλέπει δυσμενέστερους όρους δανεισμού.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο τους, δυσμενέστερη κατάσταση (με αύξηση των επισφαλειών, πτωχεύσεων κλπ) προβλέπει το 43%, ενώ την ίδια απάντηση έδινε το 69% ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που απάντησαν, η κάλυψη των δανειακών αναγκών τους από το τραπεζικό σύστημα γίνεται λίγο-πολύ με τους ίδιους όρους, καθόλο το διάστημα της πανδημίας, και φαίνεται, από τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων να μην καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες τους.

Ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων

Το 70% ωφελήθηκε, κατά δήλωσή του, από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Ωστόσο, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας επηρεάζουν (αρκετά ή πολύ) αρνητικά το 52% των επιχειρήσεων και λίγο ή καθόλου το 43%.

naftemporiki.gr