Skip to main content

Θετικό ισοζύγιο το 2021 για τα αγροτικά προϊόντα

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Πλεονασματικό για δεύτερη συνεχή χρονιά κλείνει το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, με τις εξαγωγές στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 να ενισχύονται κατά 21,05%, έναντι 12,60% των εισαγωγών, εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι η θετική τάση που διαμορφώθηκε το 2020 εμφανίζει σταθεροποιητικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ελλάδας με όλο τον κόσμο στο ενδεκάμηνο του 2021 (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα στοιχεία Δεκεμβρίου) ήταν εισαγωγές 7.119.485.238 ευρώ και εξαγωγές 7.528.579.866 ευρώ. Που σημαίνει ότι το πλεόνασμα ήταν 409.094.628 ευρώ.
Η περσινή επίδοση ακολουθεί το πλεόνασμα -για πρώτη φορά σε διάστημα 36 ετών- των 510,9 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το 2020, όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,64% έναντι 14,10% εισαγωγών.

Ενίσχυση δυναμικής
Η διατήρηση του θετικού προσήμου στο αγροτικό ισοζύγιο, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ήταν ελλειμματικό κατά 500-700 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ενισχύει τη δυναμική παραγωγών και εξαγωγέων, δημιουργώντας περαιτέρω προσδοκίες και κίνητρο για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα δίνει στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμα πιο δυναμικά μερίδια στα διεθνή ράφια.

Το σημαντικό μεγάλο βήμα, βοηθούντων πανδημίας και lockdowns, έγινε το 2020, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές μιας και η εστίαση ήταν κλειστή και οι ρυθμοί κατανάλωσης σε αγροτικά προϊόντα επιβραδύνθηκαν. Ταυτόχρονα όμως βασικοί παράγοντες που ενίσχυσαν τις εξαγωγές αποτέλεσαν τόσο το θετικό κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο εξωτερικό, όσο και η αγροτική «διπλωματία» της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έφερε αποδόσεις τόσο στο άνοιγμα αγορών που μέχρι χθες ήταν κλειστές, όσο και στην ενδυνάμωση των υφιστάμενων αγορών που έχουν παρουσία τα εγχώρια προϊόντα. 

Οι ίδιοι ρυθμοί καταγράφηκαν και το 2021 και παρότι δεν υπήρξε πολύμηνο καθολικό lockdown, η ανοδική τάση συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα την εξαιρετική επίδοση του 21,05% του 11μήνου.
«Οδηγοί» για το θετικό πρόσημο στο αγροτικό ισοζύγιο αποτελούν τα οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά, ενώ «καταλύτης» για τη διατήρηση των επιδόσεων στο μέλλον αποτελούν οι διακυμάνσεις στις εξαγωγές ελαιόλαδου, αλλά και η δυνατότητα περιορισμού στο έλλειμμα που καταγράφουν τα προϊόντα κρέατος.

Ακόμη κι αν είναι βάσιμη η υπόθεση ότι το επόμενο διάστημα οι εισαγωγές θα αυξηθούν, στον βαθμό που οι εμπορευματικές ροές επανέλθουν στα προ Covid-19 επίπεδα, η δυναμική που έχει επιδείξει η εξωστρέφεια των εγχώριων προϊόντων τη διετία 2020-2021 αποτελεί μια ισχυρή βάση διεκδίκησης για το μέλλον.

Υγιεινή διατροφή

Εξάλλου, η συγκυρία της πανδημίας έχει ενισχύσει πάρα πολύ τη στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, λαμβάνει χαρακτήρα μονιμότητας ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. 
Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός έχει εκφράσει πολλάκις την πεποίθηση ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν μεγάλες προοπτικές στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που έχουν, ενώ μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και οι ρυθμοί ενίσχυσης του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο να ανέβουν ακόμα περισσότερο.